Orbán a diáktüntetésekről: A törvényeket be kell tartani

Startlap - Startlap
A miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben.

A kéthetes parlamenti ülés negyedik napján, hétfőn azonnali kérdések óráját tartottak a képviselők, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett és személyesen válaszolta meg a neki címzett kérdéseket. 

Orbán: A törvényeket betartjuk és betartatjuk

Gelencsér Ferenc, a Momentum országgyűlési képviselője és elnöke feltette a kérdést a miniszterelnöknek, hogy elítéli-e, hogy a rendőrség gumibotot és könnygázt vetett be a diákokkal szemben?

“Önnek a torkához szorították már a gumbitot egy embertelenebb rendszerben, amikor az igazságért állt ki. Pontosan tudja, milyen érzés” – mondta Gelencsér Ferenc Orbán Viktornak az azonnali kérdések órájában. Azt kérdezte a miniszterelnöktől a múlt szerdai tüntetés után, hogy elítéli-e, hogy “a magyar rendőrség gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat és könnygázt vet be azok ellen, akik az igazságért tüntetnek, ahogy egykoron ön”.

“A magyar parlamentben akkor lehet valaki képviselő, ha esküt tesz. Ez világosan beszél, a törvényeket betartom és betarttatom. Önök az ellenkezőjét teszik, folyamatosan arra bíztatnak embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket. Nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni és rendőröket sem lehet megdobálni.” – mondta válaszként Orbán.

“A törvényeket betartjuk és batartatjuk.” Orbán szerint az ellenzék ennek az ellentétét teszi, törvénytelenségre biztatják az embereket. “Kérem, tartsa be képviselői esküjét” – folytatta a miniszterelnök a válaszát Gelencsérnek címezve.

“A kérdést sajnos nem sikerült megérteni, úgy látom” – reagált Orbán válaszára Gelencsér Ferenc. A Momentum elnöke újra feltette a kérdést, hogy mi a véleménye arról, hogy a rendőrség gumibottal ütött “az igazságukért kiálló ártatlan fiatalokat” múlt szerdán a Karmelitánál.

Arra kérem a szülőket, a diákokat, a tanárokat és Önt is, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretei között fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat

– válaszolta Orbán.

Mit is jelent pedagógusnak lenni?

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a pedagógusok státusztörvényéről kérdezett, hogy miért tiltja azt, hogy a tanárok elmondhassák véleményüket a rendszer állapotáról. Kérdésében felidézte, hogy Varga Judit a múlt héten Budapesten tartott CPAC konferencián azt állította, hogy Magyarországon szabadság van, ahol szabadon lehet véleményt nyilvánítani. Kunhalmi szerint a pedagógus-státustörvényből ez nem következik, hiszen az megtiltja a tanároknak, hogy véleményt nyilvánítsanak köznevelési kérdésekről. Arról is érdeklődött, hogy a pedagógus szakmára mint “hivatásszakmára” tekint-e a kormány?

“Van Magyarországon néhány szakma, amit mi hivatásszakmának nevezünk. A hivatásszakmáknak sajátos jogi szabályozásra van szüksége. Ilyen az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, valamint a katonák” – mondta Orbán Viktor.

A pedagógusokat nem most választják le a közalkalmazottak általános jogi kategóriájáról, újdonság e tekintetben nincs – fogalmazott a miniszterelnök. A pedagógusok megérdemlik Orbán szerinte, hogy legyen életpályát szabályozó modelljük. Az úgy nevezett státusztörvény tervezetének vitája tart most, és azt ígérte Orbán, majd benyújtják a parlamentnek.

Orbán Viktor a téma zárásaként kijelentette:

Mi egy olyan törvényt szeretnénk ami jó a magyar diákoknak, ami jó a magyar pedagógusoknak.

Elmondása szerint 2010-hez képest 1400 milliárddal többet költenek oktatásra. „Önök voltak azok, akik egyhavi bért elvettek tőlük” – üzente Kunhalminak.

Orbán: A kormány nem tehet meg akármit

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője Parragh Lászlóról, az iparkamara vezetőjéről beszélt, és azt kérdezte, hogy a kormány támogatná-e pártja javaslatát a kamara megállítására. Elmondása szerint eltörölnék az iparkamara kötelező tagságát és a kötelező évi 5 ezer forintos kamarai díjat. Arról beszélt, Parragh Lászlóék 236 millió forintért vettek chatbotot a kamarai díjakból, de “pofás székházra” is jutott a vállalkozók által befizetett összegből.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, a kormány nem tehet meg akármit, nem mondhatja meg a kamarának, mennyi tagdíjat szedjen és azt mire költse. Arról dönthetnek, hogy van-e szükség kamarára és kötelező kamarai tagságra. Ez a vita eldőlt, arra jutottak, hogy szükség van a kamarára és a kötelező tagságra is. Arról, hogy mire költhetik el a tagdíjat, csak a kamara demokratikusan megválasztott vezetése dönthet, mondja Orbán. Ő mindenesetre pozitívan ítéli meg a kamara munkáját.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor megnevezte Magyarország ellenfeleit a zártkörő...

képcím

"Kösz, Orbán!" feliratú óriásplakátok lepik el az országot - A...

képcím

Több ezren tüntettek az oktatásért