Nyilatkozott az elbocsátott szívsebész: Tiszta a lelkiismeretem

Beszélt a lehangoló kórházi állapotokról.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-10 21:46

MTI Fotó: Mohai Balázs

Euronews-nak adott interjút Székely László szívsebész, akit az Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) rúgtak ki. Elbocsátása után nem sokkal meghalt az egyik betege, akinek műtétre lett volna szüksége – a páciens lánya és felesége is pont ma nyilatkozott Kálmán Olgának.

Székelyt az elhunyt férfival kapcsolatban mélységesen lesújtja, hogy amiért küzdött, az másodpercek alatt hullott szét, és nem az a lényeg, hogy egy orvos miként gyógyíthat.

Magyarázatot adott arra is, hogy miért indíttatta el az érprotézis legyártását,  amikor a betegnek 48 órán belüli sürgősségi műtétre lett volna szüksége:

Ez a konkrét beteg az intézet egyik kardiológusához jött, aki megállapította ennek a krónikus betegségnek a lehetőségét, és a CT-vizsgálatot követően szívsebészeti konzíliumot javasolt. Egy veleszületett rendellenességgel foglalkozó szívsebész kolléga az intézetből fogadta a beteget, és a vizsgálat után küldte hozzám, hogy az általunk alkalmazott speciális eszközre, graftra van szüksége

– mondta el az orvos.

Mint elmondta, a páciensnél több éve kitágult az aortaterület, de addig nem akart operálni, amíg a neki ideális megoldáshoz nem fért hozzá. Ezért nem került műtéti előjegyzésbe sem. Ezek után egy külföldi szakértővel is egyeztetett, így biztos volt benne, hogy az előjegyzés megtörténik – de közbejött a felfüggesztése. Három betegnek lett volna szüksége protézisre, de az elsőbbség eldöntésére ezek után már nem került sor.

De nem hagyta szó nélkül a sebész a műtéti körülményeket, amelyekről részletes, lehangoló képet festett:

(…) a műtétek elvégzéséhez van két negyvenévesnél régebbi, és egy húsz- meg egy tízéves szívmotorunk. Tehát az életbe vágó eszközökből kettő negyven évnél régebbi, és hiába kértem, hogy cseréljék. A műtétekhez használatos altatógépek gyakran romlanak el, mert azok is régiek, már nem is lenne szabad operációkhoz használni ilyen eszközöket. A műtőlámpák sem alkalmasak ilyen típusú műtétekhez. A műtő-monitorok sem az itt zajló ellátáshoz valók, mégis rendszeresen hiába kértem ezeket a fejlesztéseket. Az intenzív osztályon a lélegeztető gépek már akkor sem voltak újak, amikor én 25 évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni. Régóta, többször hangsúlyoztam, hogy ez a szedett-vedett eszközállomány nem megfelelő

– nyilatkozta az Euronews-nak Székely, aki azt is hozzátette, hogy hiába hoztak létre egy érsebészeti osztályt, attól még nem lettek új ágyak a szívsebészeten.

Arról, hogy mi lesz az ügyével kapcsoltban, ha az etikai bizottság elé kerül, illetve esetleges büntethetőségéről a következőket mondta:

Ha most azt akarja mondani, hogy bűncselekmény miatt lecsuknak, mert ez a beteg meghalt, illetve kizárnak az orvosi kamarából, mert a mellimplantátum cseréjével járó szívműtétet etikátlannak minősítik… akkor azt kell mondanom, a lelkiismeretem tiszta és ha tisztesség még van: nem, úgy érzem, erre nincs esély.

Székely szerint az lenne a legjobb, ha a szívsebészeten dolgozó szakemberek együtt tudnának dolgozni valahol a jövőben.

Ha ez a team széthullik, hiába értékesek egyenként a szakemberek, egyedül nem tudják ugyanazt az értéket produkálni. Én sem. De ha mi innen elmegyünk, akkor ki marad?

Mai nap hírei

Már nem titok, miért hagyta ott Harry és Meghan egykori házát Eugénia hercegnő

joy.hu7 órája

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu7 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu8 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu9 órája

Mától csak előzetes regisztrációval lehet belépni Ausztriába

szimpatika.hu11 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu11 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu15 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu17 órája