Meghalt a kirúgott szívsebész műtétre váró betege

Pedig akár meg is operálhatták volna.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-04 14:36

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az ország egyik legjobb szívsebészének, Székely Lászlónak meghalt az egyik betege, aki műtétre várt, de az orvos elbocsátása miatt erre már nem kerülhetett sor – tudta meg a Népszava.

A lap szerint a főorvost a miniszter kifejezett kérésére menesztették a szívsebészeti osztály éléről – ez volt az egyik ügy, amiben összekülönbözött Kásler Miklós és a lemondott Nagy Anikó.

A lap információi szerint az 55 éves férfinak speciális, egyedi gyártású érinplantátumra lett szüksége, de az operáció hiányában átszakadt a főverőere. Mire az eszköz legyártásához és beültetéséhez szükséges engedélyeztetési eljárás papírjai megérkeztek, már zajlott Székely László elbocsátása, így a műtéti előjegyzésre sem került sor.

Ilyen eszközt eddig öt betegnek ültettek be hazánkban, négy esetben a kirúgott szívsebész végezte az eljárást.

Még ketten várnak ilyen műtétre

A lap úgy tudja, hogy további két beteg vár ugyanilyen beavatkozásra, amit az egykori főorvos jelzett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vezetése felé akkor, mikor elbocsátották.

Székely Lászlón kívül az országban egyetlen szakember rendelkezik hasonló tapasztalattal ebben a műtéti eljárásban. A főorvos menesztése után körülbelül 100 beteg sorsa vált bizonytalanná a kardiológiai intézetben.

A lap értesülései szerint Székely László menesztése Kásler Miklós kifejezett kérésére történt. A nemrég lemondott Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár közvetítése révén Székely László és a kardiológia intézet abban állapodott meg, hogy a főorvos december végéig megoperálhatja a műtétre váró betegeit,

a miniszter azonban személyesen tiltotta meg ezt a főigazgatónak.

A szívsebész visszahelyezését követelő petíciót eddig Székely László 54 kollégája, valamint mintegy 1100 beteg írta alá.

Mai nap hírei

Új luxusterepjáró születik a Dacia-Lada szövetségből

agroinform.hu9 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu14 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu14 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu16 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu16 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com18 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu19 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu19 órája