Itt a vizsgálat vége: a kirúgott szívsebész felelős a beteg haláláért

Két vizsgálat is indult az ügyben.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-09 19:39

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az elbocsátott orvosát tartja hibásnak az 55 éves páciense haláláért. Az orvosszakmai jelentés szerint, a 11 centis értágulattal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol azonnal el tudták volna látni.

A 24.hu úgy értesült, hogy az elbocsátott Székely László főorvos ügyével kapcsolatban már két vizsgálatot is lefolytattak az elmúlt napokban.

A tájékoztatás szerint az elhunyt 55 éves férfinél az 1980-as években már elvégeztek egy aortaműtétet. Ezután a betegnek három évtizeden át semmilyen panasza sem volt, egészen idén nyárig. Július 30-án azonban vizsgálaton járt a sebésznél, a kardiológiai intézetben. Akkor a magával hozott CT vizsgálat dokumentációja azt mutatta, hogy 11 centiméteres értágulata van, ami a korábbi beavatkozás helyén jött létre.

A mostani jelentés azt hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú tágulatok komoly életveszélyt jelentenek. A kiszakadás kockázata exponenciálisan nő az eredeti érátmérő 50 százalékos növekedése után.

A lefolytatott vizsgálattal kapcsolatban arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e, így az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek, és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Ezért az orvosszakmai vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a páciens haláláért.