Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Startlap - Startlap
Életfogytiglani börtönre ítélték a háborús bűnnel vádolt orosz katonát; naponta 50-100 ukrán hal meg a keleti fronton; Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló kormányközi szerződést. Az ukrán-orosz válság hírei.

Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra, mondta Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban, amelynek részletei ebben a cikkben olvashatóak.

A brit védelmi minisztérium hétfő reggeli jelentése

Annyi orosz katona halt meg az Ukrajna ellen indított háború első három hónapjában, mint amennyit a szovjet hadsereg veszített az afganisztáni háború kilenc éve alatt – közölte a brit védelmi minisztérium a szokásos reggeli jelentésében. Részletek.

Életfogytiglani börtönre ítélték a háborús bűnnel vádolt orosz katonát

Vagyim Sisimarint, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó egyik egység 21 éves parancsnokát azért ítélték el, mert egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án. Bővebben.

Naponta 50-100 ukrán hal meg a keleti fronton

Vladimir Shtanko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Naponta 50-100 ukrán hal meg a keleti fronton – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy sajtótájékoztatón. A Guardian hozzáteszi, hogy a leghevesebb harcok Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségében zajlanak Luhanszkban. A helyi kormányzó azt mondta egy tévéinterjúban, hogy az oroszok a “felperzselt föld” taktikáját alkalmazzák, és hogy Szeverodonyecket egyszerre négy irányból támadták, de így sem tudták elfoglalni. (24.hu)

A Donyec-medencébe tartó ukrán erősítésre mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 177 repülőgépet, 125 helikoptert, 990 drónt, 319 légvédelmi rakétarendszert, 3226 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 421 rakétasorozatvetőt, 1643 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3606 speciális katonai járművet veszítettek. Bővebben.

A “keleti NATO-nak” nem tetszik a NATO tervezett bővítése

A NATO bővítése a feszültség növekedéséhez fog vezetni és egyáltalán nem fogja az észak-atlanti szövetség tagállamainak biztonságát szolgálni – közölte vasárnap a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára. Az ODKB-t a “keleti NATO-nak” is szokták nevezni. A témáról itt írnak bővebben.

Már 248 támadás érte az ukrán egészségügyet

Harminc további egészségügyi intézmény elleni támadást azonosított a WHO Ukrajnában, jelentette be a szervezet Twitteren. Mint írták: május 23-ig összesen 248 esetet azonosították, a február 24. és május 19. között történt 248 támadásban 75-en haltak meg és 59-en megsérültek. (24.hu)

Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló kormányközi szerződést

Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő Jamal gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést – közölte hétfőn a Twitter közösségi honlapján Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter. Oroszország Ukrajna elleni háborúja “megerősítette a lengyel kormány elszántságát, hogy Lengyelország teljesen függetlenedjen az orosz földgáztól” – áll a bejegyzésben. A témáról ebben a cikkben írnak bővebben.

Több mint tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Louisa GOULIAMAKI / AFP

Az ukrán-magyar határszakaszon 5163 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5076-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől vasárnap 280 ember, köztük 98 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (24.hu)

Túléli a Balaton szelet a háborút

A Nestlé Hungária kft. a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy az ukrajnai háború miatt eltűnne a boltok polcairól a Balaton szelet. Azt is megkérdezték a cégtől, drágul-e a termék a jövőben. A választ itt olvashatod.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Elkezdik kiosztani a jódtablettákat Romániában