A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet majd"

Startlap - Startlap
Az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely “még több ukrán halálához vezet majd”.

Az elfogadott javaslat “ezrek és ezrek életét menti meg” – értékelte a segélyt Zelenszkij az X közösségi oldalon. “Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban” – tette hozzá. Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint “várható és előrelátható” volt. A segély

tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely “tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat “világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy “az optimizmus napja ez Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte “mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában”.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének. “Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – írta Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély “megvédi a nyugati civilizációt”.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Moszkva: a NATO konfliktusra készül