Mi lesz a színházakkal? Adománygyűjtést szervez a Studió K, hogy túlélje a kultúr-tao beszüntetését

A támogatás megszüntetése nagyon súlyosan érinti a magánszínházakat és a független társulatokat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-14 15:45

Fotó: Facebook/ Stúdió K Színház

Gyűjtést indított a fővárosi Stúdió K Színház, miutan a kormány bejelentette, hogy megszüntetik az előadóművészeti intézmények számára a tao-támogatást, amelyet eddig a cégek utalhattak át a társasági adójukból – írja az Index.

A színház a Facebookon jelentette be, hogy keresnek “998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából”. 

A módosítás 2019. január 1-én lép hatályba, így már a 2018-as jegybevételből számolt és 2019-ben lehívni tervezett TAO támogatás sem érvényesíthető. (…) A szaktárca nyilatkozata szerint történtek előzetes egyeztetések az érintettekkel, hozzánk sajnos nem érkezett meghívó. Miközben valamennyi színház érintett, sem végrehajtási rendelet nem kapcsolódik a törvénymódosításhoz, sem hivatalos álláspont nem született még a ‘hogyan tovább’-bal kapcsolatban. Egy hosszútávon élhető rendszer kidolgozása (ha lesz ilyen) vélhetően több időt fog igénybe venni, mint amíg a költségvetésünk kitart

– olvasható a felhívásban. A szöveg szerint a hiányzó 10 millió forint hiányában márciusban kénytelenek lesznek befejezni a működésüket. Megjegyzik: a jegyárakon kívül mást bevételi forrásuk nincs, de színházba járni már így is drága, és az árak jelentős emelése sem mentené meg a következő évi költségvetést.

A kormány november 13-án fogadta el a kultúr-tao megszüntetéséről szóló törvénymódosítást, ami a magánszínházak megszűnéséhez és a független társulatok ellehetetlenüléséhez vezethet – ahogy ezt a Studió K példája is szemlélteti. Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: “az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában”.

 

Mai nap hírei

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu3 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu6 órája

8+1 film, ami izgalmasan kezdődött, de a befejezés nagy csalódás volt

joy.hu7 órája

5 jele annak, hogy nárcisztikus a párod

she.life.hu7 órája

Hujber és exfelesége is továbblépett: Cynthia megházasodott!

metropol.hu16 órája

Miért nincs hatással a pitonra a kígyóméreg?

szimpatika.hu16 órája

10 milliárdos beruházásra készül a Samsung

gsmring.hu19 órája

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

agraragazat.hu19 órája