Kiemelt Hírek 2018. október 26.

A visszaélések miatt megszűnhet a kultúr-tao

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 26.
Előadó-művészeti szervezeteket rövidesen már nem lehet a társasági adóval támogatni.

Korábban már rebesgették, csütörtökön pedig Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a délelőtti Kormányinfón már hivatalosan is tájékoztatta az újságírókat arról, hogy megszűnhet a művészeti felhasználása a társasági adónak – írja az Index.hu.

Ezeket a területeket lehetett korábban támogatni

Egy 1996-os törvény alapján minden Magyarországon társasági adót fizető vállalkozás élhet azzal a lehetőséggel, hogy fizetendő társasági adójának egy részét akár közvetlenül (támogatás útján), akár az adóhivatalon keresztül (rendelkezés útján) valamely arra jogosult filmalkotásnak, előadó-művészeti szervezetnek vagy látvány-csapatsportban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és röplabda) érdekelt sportszervezetnek fizesse meg vagy ajánlja fel.

Az új javaslatnak köszönhetően azonban kikerülhet a kalapból az előadó-művészeti szervezetek támogatása, amennyiben a következő kormányülésen elfogadják a javaslatot. 

A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét, és arra jutottunk, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában, nem ebben a rendszerben.

– tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátette: a leghatékonyabb megoldásnak azt tartanák, ha a befolyó TAO-k sorsáról pályázatok alapján a kormány dönthetne. Hangsúlyozta, hogy a forrást nem kívánja csökkenteni az állam, mindössze egyenlőbb rendszert szeretnének létrehozni, amelyben csökken a visszaélések száma.

A kis színházak járhatnak pórul az új elképzeléssel

A portál szerint az intézkedés a magánszínházak és a független színházak számára lenne a legfájóbb, némely intézmény meg is szűnhet, ha a törvénymódosítást elfogadják. Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy a látványsportok esetében nem tapasztaltak visszaéléseket, ott változatlan maradhat a rendszer.

Keresés az oldalon