Mi lesz a hajléktalanokkal október közepe után?

Az októbertől érvénybe lépő szabályok nem jelentenek megoldást a problémára.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-26 17:25

Fotó: MTVA/Róka László

A hajléktalanokat érintő alaptörvény-módosítás lép életbe október közepétől – írja az atv.hu. Az új szabályok szerint nem lehet életvitelszerűen közterületen élni október 15-től, mivel minden hajlék nélküli ember számára biztosítva van a szálláshely. Ez azt jelenti, hogy három héten belül már a júniusban megszavazott törvények lesznek érvényben.

Csakhogy még mindig nagy a fejetlenség, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nem fogadta el a Hajléktalanokért Közalapítvány által rendezett balatonföldvári konferencián elkészített joganyagot.

„Új szabályozási elem, hogy a helyszíni intézkedés során, ha a hajléktalan a jelenlévő hatóság felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében, akkor nem indul szabálysértési eljárás – közölte az EMMI az ATV-vel. – Az alkalmazható szankciók köréből a pénzbírság teljesen kikerül. Ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, akkor elzárás szabható ki. Az intézkedéssel kapcsolatos további részletek kidolgozása folyamatban van.”

A lap felkeresett több szervezetet is, amelyek hajléktalanok elszállásolásával foglalkoznak, és azt a választ kapták, hogy a telítettség bőven meghaladja a 100 százalékot ősszel, ami a törvénymódosítás miatt még nehezebben kezelhető lesz, 5-10 százalékkal is nőhet az ellátottak száma. A Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese szerint a jelenlegi hajléktalan-ellátás arra alkalmas, hogy az embereket tünetileg kezelje, ellássa, és nem feltétlenül segít abban, hogy kikerüljenek ebből az élethelyzetből.

A Város Mindenkié csoport szerint nagyjából 30-40 ezer fedél nélküli él Magyarországon, ám az ellátórendszer nem úgy lett kialakítva, hogy megoldást nyújtson a rászorultaknak, ráadásul hiába kényszerítik őket az intézményekbe, nem tudnak tartós lakhatást biztosítani számukra, és olyan lakáspolitikai intézkedések sincsenek, amelyek azt tennék lehetővé, hogy kikerüljenek ezekről a szállókról. Mint mondják, minimális az esélye egy hajléktalannak, hogy kikerüljön egy ilyen élethelyzetből.

Mai nap hírei

„Magyarországon akarok élni”

demokrata.hu3 órája

Trumpnak a távozása sem lesz szokványos

168ora.hu4 órája

Összeszedtük melyik Samsung mobilokra jöhet elsőként a One UI 3.1

gsmring.hu6 órája

Tízmilliók menekülnek a Whatsappról

digitalhungary.hu7 órája

Megan Fox annyira mini ruhát vett fel, hogy képtelenség nem belátni a lábai közé

promotions.hu8 órája

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

alternativenergia.hu9 órája

Harry herceg szíve összetört: nem tud túllépni a történteken

joy.hu10 órája

Elvitte egy körre nagymamáját új autójával Schobert Lara

ifaktor.hu19 órája