Kiemelt Hírek 2018. június 28.

Közmunkával büntetné a kormány a hajléktalanokat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 28.
Az új alaptörvény megtiltja a fedél nélkülieknek, hogy az utcán éljenek. Akik vétenek a szabály ellen, közmunkát kaphatnak.

Bő egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a parlament elfogadta azt az alaptörvény módosítást, miszerint életvitelszerűen senki sem tartózkodhat a köztereken. Magyarán tilos lesz a hajléktalanoknak az utcán élniük.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes e törvényhez kapcsolódóan nyújtott be módosító javaslatot, miszerint a jövőben közmunkára kötelezné azokat a fedél nélkülieket, akik az új jogszabályok és a felszólítások ellenére sem költöznének el az utcáról az állami szálláshelyekre – olvasható a 24.hu-n.

A 24.hu így ír az életvitelszerű tartózkodásról:

“Életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás a lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a magatartásból arra lehet következtetni, hogy a jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi.”

A törvény a kihirdetését követő napon, 2018. október 15-én lép hatályba.

Keresés az oldalon