Törvényjavaslat: akár vállalatuk eladására is kötelezhetnék a cégtulajdonosokat

Startlap - Startlap
A Gazdasági Versenyhivatal már most bejelentette, hogy mindez Németországban már egy működő szabályozás.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és Tuzson Bence igazságügyi miniszter közösen nyújtották be azt a törvényjavaslat-csomagot, amely egyebek között a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítását tartalmazza – írja a 444.hu. Ez a változtatás az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmának bevezetését is magában foglalja.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több kritérium alapján határozná meg, hogy mely vállalkozások minősülnének alapvető jelentőségűeknek.

Az ilyen vállalkozásoknak megtiltanák, hogy saját ajánlataikat előnyben részesítsék üzletfeleik ajánlataival szemben, és tájékoztatási kötelezettséget is előírhatnak saját teljesítményükkel kapcsolatban.

Valamint ha egy adott cég nem tudna valamely oknál fogva eleget tenni kulcsfontosságú kötelezettségeinek, akkor akár felszólíthatnák a tulajdonosokat a vállalkozásuk értékesítésére is. 

A Gazdasági Versenyhivatal már látatlanban azzal védekezik az esetleges felmerülő kritikákkal szemben, hogy mindez egy, már Németországban korábban bevezetésre került gazdasági szabályozó mintán alapul.

Illetve a felügyelőszerv kitér arra is, hogy “hasonló, a tulajdonosi jogokat érintő jogosítványok találhatóak a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben, amely alapján a hatásköröket a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja”.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Ez is érdekelhet

képcím

Kérjen részletfizetést a NAV-tól, üzente Semjén Iványinak - A...

képcím

Módosul a Nők 40 kedvezményes nyugellátásáról szóló...

képcím

A Blokád című film rendezője fellökte a Népszava...