Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Megszavazta a parlament: Betiltják a hajléktalanságot

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Elfogadták az alaptörvény módosítását.

Az országgyűlés az alaptörvény 7. módosítását 159 igen és 5 nem szavazattal fogadta el – adta hírül a 24.hu.  A bejelentést nagy taps fogadta. 35 képviselő nem szavazott, a Jobbik-frakció azonban igennel voksolt. Még május végén nyújtotta be a kormány az alaptörvény módosítására vonatkozó első tervezetet, amelyet azóta átdolgoztak és újabb témákkal kiegészítettek.

Bekerült az új alaptörvénybe, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, vagyis tilos lesz a hajléktalanok számára az utcán élni, hiszen minden otthontalan ember számára biztosított a szálláshely.

Továbbá mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák. A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével. Az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében. A módosításból kiolvasható tehát, hogy az otthon védelemére hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot.

Orbán cinizmusa végtelen: a menekültek világnapján fogadta el a Parlament a Stop Sorost illetve az Alaptörvény-módosítást – írja a HVG. Mostantól ugyanis az is szerepel az alaptörvényben, hogy Magyarországra nem telepíthető be idegen népesség, és nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve.

Mit érint még a módosítás?

A lap összegyűjtötte, mit is jelent még az alaptörvény módosítása, amivel kimondták:

  • a menedékjog biztosításának alapvető szabályait kétharmados törvény határozza meg,
  • a menedékjog elbírálásának feltételeit is sarkalatos törvény határozza meg,
  • rögzítik, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában,
  • a közigazgatási bíróságokat is az Alaptörvénybe vésik,
  • útmutatást adnak a bíróságoknak a jogértelmezéshez,
  • a szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot (amire elismerten azért volt szükség, mert a politikusokat idegesítik a házuk előtt tüntetők),
  • a keresztény kultúra védelme minden állami szerv feladata.

A Stop Sorosként emlegetett, valójában “jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról” nevet viselő törvénnyel bűncselekménnyé minősítették az illegális bevándorlás szervezését.

Így tehát a BTK. új tényállással egészül ki – számolt be róla az Index – jogellenes lesz a bevándorlás segítése. Amit az követi el, aki

olyan személynek segít menedékjogi eljárást kezdeményezni, aki a hazájában, a tartózkodási helye szerinti országban vagy olyan más országban, amelyen keresztül érkezett, nem felel meg a politikai menekültstátusz elnyerése feltételeinek, vagy olyan személynek segít tartózkodási jogcímet szerezni, aki jogellenesen lépett be vagy jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon.

Kocsis Máté frakcióvezető korábban azt mondta, az előterjesztés szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve. Ez akár 5-90 nap elzárással büntetendő.

A módosítás megszavazása előtt az LMP közölte, hogy ugyan bent lesz a szavazásnál az ülésteremben, de nem fognak gombot nyomni.

A Jobbik indoklása

A Jobbik közleményben így indokolta a döntését miért szavazta meg a javaslatokat. A párt szerint a ma elfogadott javaslat “a kormánypropaganda állításaival ellentétben nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött.”

A kormány célja ugyanis a Jobbik szerint nem a megfogalmazott problémák tényleges megoldása, hanem annak választási kampányokban való kommunikációs felhasználása.

Keresés az oldalon