Megszüntették a nyomozást az élő állatokat boncoló keszthelyi gimnáziumi tanár ügyében

Biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-26 13:40

Fotó: Thinkstock

A hvg.hu még márciusban derítette ki, hogy többféle, élő és halott állatokat egyaránt boncoltak a diákok a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológiaszakkörén. Az ügyből nyomozás lett, a Keszthelyi Rendőrkapitányság pedig a nyomozás megszüntetése mellett döntött, ugyanis szerintük a “tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény” – írja most a lap.

Egy biológia szakkör nem minősül állatkísérletnek

A rendőrség az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalására hivatkozik, amely szerint a “biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”, így pedig “nem lehet szó engedély nélkül végzett állatkísérletről sem”.

A rendőrség közölte: a büntető tényállásban a bántalmazás, és nem a “fizikai fájdalom okozása fordulat” szerepel, így a szankció szempontjából nem az “állatban elért érzet, eredmény” számít, hanem az elkövető magatartása. A nyomozás során pedig megállapították, hogy “a biológiai szakkört vezető tanár nem tanúsította azt a magatartást, melyet a jogalkotó a bántalmazás fogalmaként definiál és kriminalizál”.

Az állatvédők máshogy látják a helyzetet

Az eljárás állatkínzás vétsége miatt indult, a szintén releváns állatvédelmi törvény pedig generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást

– fejtette ki Állatmentő Szolgálat munkatársa, Némedi Edina.

Ezen kívül az a kérdés is felmerül, hogy ki és hogyan ölte le a halott állatos boncolások során felhasznált egyedeket. A lap úgy tudja, a hatosztályos gimnázium szakkörén számtalan állatfaj egyedeit vizsgálták meg a boncolások során: többek között nyulat, tengerimalacot, skorpiót, gőtét, papagájt, vaddisznót, és karmosbékát is kés alá fektettek a 13-18  éves tanulók. Az, hogy milyen állatot kaptak, csak azon múlt, mit tudott beszerezni az oktató.

A Nagykanizsai Tankerületi Központban a sajtóból értesültek az esetről, és vizsgálatot indítottak a szakkör ügyében. A vizsgálat után az érintett tanár eltűnt az iskolából, az igazgató szerint “közös megegyezéssel”. A Klebelsberg Központ tankerületi illetékese közölte: a tanár elismerte, hogy néhány szakköri foglalkozáson “nem a leadott pedagógiai munkatervben leírtaknak megfelelően járt el”.

A lap által megkérdezett oktatáskutató, Nahalka István szerint még az egyetemi gyakorlatok során is igyekeznek elkerülni a boncolásokat.

Mai nap hírei

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu2 órája

260 ezer ember mondott nemet Orbán hazudozására

ezalenyeg.hu3 órája

Társasházban él? Akkor önnek szól a napelemes pályázat

tisztajovo.hu4 órája

Idegenben győzte le máltai ellenfelét, két meccsre az Európa-liga-főtáblától a Vidi

eurosport.hosszabbitas.hu12 órája

Természetes tippek a hangyák elüldözésére

napmintnap.com13 órája

Felszámolták Európa egyik legnagyobb kokaincsempész-bandáját

szabadeuropa.hu14 órája

Szijjártó Péter ma is folytatta az elszigetelődést

demokrata.hu16 órája

Téged is felkereshetnek – folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás

agroinform.hu19 órája