Matolcsy szerint a következő évtizedekben valamikor bevezetjük az eurót

Startlap - Startlap
A jegybankelnök újabb válságra készül.

Emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira akkor, amikor – remélhetőleg évek múlva és nem hónapok múlva – beüt egy újabb válság, ezt mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten, az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédében – írja az Index.

Félrekezelték a válságot

A 2008-as krízis megingatta az eurózónát, ráadásul a jegybankelnök szerint a zóna pénzügyi vezetői még félre is kezelték a válságot a megszorításokkal, ami épp ezért Európában tovább tartott, mint Amerikában. Matolcsy úgy látja, hogy az USA kormánya és helyi jegybanknak megfelelő intézmény a Fed közös munkával a megszorítások elkerülésével tudták egy év alatt talpra állítani a gazdaságot, míg Európában ez csak egy lassú folyamatként indult meg 2012-ben.

Egyszer majd bevezetjük

Magyarország szempontjából azért is fontos, hogy tanuljunk a válságból, hogy az eurózóna is tanuljon belőle, mert az EU tagjaként a minket is érint mindaz, ami az eurózónában történik, és mert Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót. 

Ez is érdekelhet

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára

képcím

Történelmi mélypontra zuhant a forint

képcím

Jöhet a fizetések euróban történő utalása?