Forbes: már az Eurostat is vizsgálja a magyar inflációs adatokat

Startlap - Startlap
A Forbes szerint Górcső alá vette a leszorított magyar inflációs adatokat az Európai Unió statisztika hivatala, az Eurostat. A KSH ugyanakkor cáfolja a hírt.

Frissítés: A KSH cáfolja a hírt

Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ellen. Az értesülések tévesek, az Eurostat nem indított vizsgálatot – közölte a KSH pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a statisztikai módszertannal kapcsolatban fontosnak tartják megjegyezni, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. Alapvető körülménynek nevezték azt is, hogy a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva).

A KSH arra kéri a sajtó munkatársait, hogy “közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát” – olvasható a közleményben.

Az energiainfláció kalkulációs metódusáról tárgyal az Eurostat a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) – írja a Forbes.hu.

Mindezt egy olyan szélesebb körű tevékenység keretében teszik, melynek célja az inflációs statisztikák európai uniós szintű harmonizációja. A Reuters felidézte, hogy a magyar infláció októberben már egyszámjegyűre csökkent.

Az éves ütem 9,9 százalékos áremelkedésű volt, amely kevesebbnek bizonyult a Reuters 10,4 százalékos piaci előrejelzésénél.

A Forbes.hu ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy néhány szakember szerint a statisztikai hivatal járulhatott hozzá a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez. 

A gazdasági portál korábban utalt arra a szakértők által valószínűsített eljárásra, miszerint a KSH megváltoztatta az infláció számításával kapcsolatos módszertanát. A hivatal szerint ugyanakkor ők mindenkor transzparensen kommunikáltak mindent.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán szerint jövőre akár 5 százalékra is csökkenhet az...

képcím

Eurostat: Magyarország az EU második legszegényebb országa

képcím

Súlyos baleset történt egy tiroli sípályán - A hét hírei...