Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára

Startlap - Startlap
Mivel változik az ár, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. most is diktálási lehetőséget biztosít. Délelőtti hírösszefoglaló.

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nyáron kiadott rendeletében földgáznál augusztus elsejétől szeptember 30-áig 21,416 forint/MJ lakossági piaci árat határozott meg. Október elsejétől viszont emelés jön. Ha érdekel, mennyivel fog többe kerülni a gáz, ide kattints.

Történelmi mélypontra esett a forint

Csütörtökön délelőtt 9:30-kor már 418 forintot kellett adni egy euróért, ez 1,4%-os forintesést jelent szerda estéhez képest. (24.hu)

Újabb lyukat találtak az Északi Áramlat gázvezetéken

Új Oroszország elleni szankciós csomagot készít elő az Európai Unió; az orosz állambiztonság is vizsgálja a gázvezeték elleni támadást, a dán külügyminiszter példátlannak nevezte az esetet; Szijjártó szerint a globális biztonságunk forog kockán. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Lecsapott az Ian hurrikán, 2 millió ember maradt áram nélkül Floridában

JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán. Az amerikai állam 13 megyéjében kötelező kitelepítést rendeltek el, a Weather Channel meteorológusa azt mondta, hogy az elmúlt 30 évben nem tapasztalt olyan erősségű vihart, mint az Ian hurrikán. Részletek.

Keresi a kormány az EU-s pénz alternatíváját: folyamatos a kapcsolat Kínával

Az ország devizatartalékai kritikus szintre csökkentek, az EU-s pénzről egyelőre nem tudható biztosan, hogy megérkezik-e, így a kormány egyéb megoldásokban is gondolkodik, mert devizához kell jutnia. Róna Péter úgy tudja, a kormány képviselői nemrég ismét felvették a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal is. Egy kormányzati forrás szerint viszont az IMF nincs a képben, de Kínával folyamatos a kapcsolat, és hamarosan újabb zöld Panda-kötvényt bocsátunk ki az ázsiai országban. A 24.hu cikke.

“Senkit nem véd ez a törvény, csak traumát okoz” – tüntettek a szívhang-rendelet ellen

Szerdán, az abortuszhoz való hozzáférés világnapján, a Patent Egyesület és az aHang nevű civil szervezet a budapesti Kossuth térre szervezett tüntetést a néhány hete életbe lépett úgynevezett szívhang-rendelet miatt. Később a demonstrálók a Belügyminisztérium elé vonultak, ahol Pintér Sándor belügyminiszternek építettek „műemléket” vállfákkal és transzparensekkel. A tüntetésről készült videót ezen a linken nézheted meg.

Maximum 18 fok lehet az állami egyetemek előadótermeiben is

Szeptember közepén hirdették ki és október 1-jén lép hatályba az a kormányrendelet, amely alapján az állami intézményeket nem lehet 18 foknál magasabb hőmérsékletre felfűteni. A jogszabály az állami fenntartásban maradt öt egyetemre és egy főiskolára is vonatkozik. Részletek.

Az infláció miatt a versenyszférában dolgozók fele elégedetlen a fizetésével

Getty Images

A gazdasági nehézségek munkaerőpiacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahelyváltást is tervez. A Trenkwalder szeptember közepén elvégzett munkaerőpiaci kutatásának eredményeit itt találod.

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline az irodai dolgozóknak

Nem csökkentik a munkavállalóik fizetését, de az eddigi 8 órásról nyolc és félórásra emelik a napi munkaidőt. Az új munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Egyetlen szót írt Arnold Schwarzenegger az auschwitzi múzeum vendégkönyvébe, majd népharag zúdult rá

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban járt Arnold Schwarzenegger a napokban. Egy gyűlölet elleni harcért járó díjat vett át az osztrák színész, amit az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítványtól kapott. Egyúttal ellátogatott az emlékhelyre, hogy tisztelegjen a tábor áldozatai előtt, elmélyítve történelemi ismereteit. A múzeum vendégkönyvében üzenetet is hagyott, ami sokakban felháborodást váltott ki. Részletek.

Hőmérséklet tekintetében két részre szakad az ország

Egy frontrendszer hullámzik térségünk felett. Hazánk délkeleti tájain csütörtökön és pénteken több, mint 10 fokkal enyhébb időre számíthatunk, mint északnyugaton. A részletes előrejelzést itt találod.

 

Címlapkép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Felszólalt Magyar Péter tüntetésén, kirúgták Tarr Zoltánt a...