Lakásmenet: A lakásvásárlás az elit kiváltságává vált, miközben tömegeknek okoz gondot kéthavi kaució

Minden egyes nap átlagosan 22 magyar család kerül az utcára.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-30 19:34

Fotó: Facebook

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg A Város Mindenkié csoport a fővárosi Lakásmenetet, amelynek során a lakhatási jogokért, illetve a kilakoltatások ellen tüntettek. A szombat délutáni eseményen sajnos mindössze pár százan vettek részt – közöttük több politikus és civil szervezet – pedig ma Magyarországon a lakhatási problémák emberéleteket tesznek tönkre és családokat szakítanak szét.

A jelenlegi adatok szerint csak idén májusban és júniusban 1350 kilakoltatás történt, vagyis átlagosan napi 22 család kerül az utcára. A kilakoltatott gyermekes családok nem csupán az otthonukat veszítik el, ilyenkor ugyanis a gyerekeket is elveszik a családtól, és állami gondozásba helyezik őket.

Az Index becslései szerint körübelül 500-800 fős tömet a Liszt Ferenc térről vonult a Szabadság térre. A tüntetésen jelen volt több politikus az Együttből és a Momentumból, valamint Szél Bernadett, az LMP korábbi társelnöke. A menethez többek között a Szolidaritás Mozgalom, a Habitat Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, az Utcáról Lakásba Egyesület, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott. 

Ép ésszel felfoghatatlan, hogy kisgyerekes családokat rakjanak ki az utcára. Mégis megtörténik, szinte minden héten. Bele se merek gondolni, milyen lenne, ha az én unokáimnak kellene hasonlót átélniük

– fogalmazott a Népszavának egy idős asszony, aki úgy véli, úgysem fog változni semmi, hiába demonstrálnak, de muszáj megmutatni, hogy nem mindenki ül ölbetett kézzel, amikor ilyen embertelenségek történnek.

Lakásmenet: a lakhatáshoz való jogért tüntet a Város Mindenkié csoport

Közzétette: Zoom.hu – 2018. szeptember 29., szombat

Egy olyan országban élünk, ahol a lakásvásárlás az elit kiváltságává vált, miközben tömegeknek okoz problémát, hogy kifizessenek a főbérlőjüknek kéthavi kauciót

– mondta az esemény egyik felszólalója, Aradi Fanni aktivista.

Lakatosné Jutka, az AVM hajléktalan aktivistája beszédében a hajléktalanságot kriminalizáló alkotmánymódosításokra hívta fel a figyelmet, amelyeknek értelmében hazánkban az alkotmányban rögzítik, hogy aki az utcán él, az szabálysértést követ el.

Három éve kerültem A Város Mindenkiébe, azóta három hajléktalan aktivista társam halt meg. Egyikük sem élt 60 évig, volt, aki a 48-at sem élte meg. Ezt az elejére akartam beszúrni, hogy érthető legyen a 8. Lakásmenet szlogenje, hogy “A lakhatás az életünk!” Próbálom hangosan mondani, hogy meghallják a budai várban is, és a ferencvárosi politikusok is a nekik kiutalt bérlakásokban

– fejtette ki Szarka Alexandra szociális munkás, aki szerint manapság a kis Jézust is kiraknák a jászolból. 

A felvonulás elején körbejárt az AVM Stop kilakoltatás! nevű petíciója, amiben a szervezet a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának felfüggesztésére szólítja fel a kormányt. A petíció az aHang platform weboldalán is aláírható.

(A címlapkép A Város Mindenkié Facebook-oldalról származik)

Mai nap hírei

A spanyol sajtó nekiesett Eden Hazardnak

promotions.hu4 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu5 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu6 órája

Az Egyesült Államok a Xiaomit is feketelistára juttatta

gsmring.hu7 órája

Orbán Viktor elárulta, mikorra várható a korlátozások feloldása

life.hu8 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu8 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu11 órája

Kikapott a Real Madrid, döntős a Bilbao

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája