Koronavírus: drámai képek a NASA-tól

Startlap - Startlap
Az űrügynökség műholdfelvételeken mutatta be, hogyan változott a légszennyezettség Kínában a járvány hatására, és még a saját kutatójuk is meglepődött a látványon. Vasárnapi olvasgatós hírösszefoglaló.

Még a NASA kutatója is ledöbbent, annyira megváltozott a légszennyezettség mértéke Kínában a koronavírus miatt

A változás először csak a koronavírust elindító Vuhan közelében jelentkezett, majd az egész országra kiterjedt. Fei Liu, a NASA légiközlekedés-kutatója még soha nem találkozott hasonló jelenséggel. A légszennyezettség drasztikus átalakulását a NASA látványos műholdfelvételeken mutatta be. A felvételeket és a további részleteket ide kattintva nézegetheted.

Senkinek sem sikerült eltalálnia ezt az öt számot, lehet tovább lottózni, immár 5,6 milliárdért

Nem volt telitalálatos szombaton az ötös lottón, így bent maradt a több mint 5,2 millárd forint. De azért így is volt néhány szerencsés, aki nagy nyereménnyel zárta a múlt hetet. Ebből a cikkből megtudhatod, mik voltak a nyerőszámok, mennyi pénz talált gazdára, és azt is, hogy számokban kifejezve mit jelent a nagy lottóláz, vagyis hány szelvényt adtak el.

Kásler Miklós szerint még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása

Az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában adott helyzetjelentést a koronavírusról. Ha kíváncsi vagy, mi hangzott el, akkor ezt a cikket olvasd el.

“Te egy őrült vagy, persze a jó értelemben” – Gyimesi Szandra, aki télen, egyhuzamban legyalogolta a Kéktúra több mint 1100 km-es útvonalát

A legtöbb ember hónapokon, éveken át, apróbb részletekben teljesíti az Országos Kéktúrát, ha teljesíti egyáltalán, hiszen egy 1168 km-es távról van szó. Nem így Szandra, aki december 31-én 3 ezer forintért vett egy túracipőt a Jófogáson, majd két nappal később reggel hatkor nekiindult, és fagyban, sárban, hóban 32 nap alatt átszelte Magyarországot. Menet közben megbetegedett, együtt futott űzött szarvasokkal, és eltévednie is sikerült, méghozzá éjjel, a mínusz tízben, lemerült mobillal. Amikor célba ért a velemi kocsmába, kikerekedett szemekkel fogadták, nem véletlenül. Gyimesi Szandra kalandos kirándulásáról itt találsz fényképes beszámolót.

Egy pajzs mentene meg minket a koronavírustól?

Fotó: CDC/Getty Images

Két hónapja terjed a koronavírus, amely ellen az arcmaszkok nem nyújtanak elég hatékony védelmet. Erre a problémára próbált megoldást találni de Sun Dayong kínai építész, aki egy különleges pajzsot fejlesztett ki a fertőzés ellen. A szokatlan szerkezet pont úgy viselhető, mint egy hátizsák. Nade mégis hogy néz ki és hogy működik ez a fura pajzs? Innen kiderül.

“Azok az emberek, akik ide jönnek, hogy felfedezzék a hely szépségét, békére lelnek, ugyanakkor elfogja őket a rettegés a haláltól” – az orosz halálfalu, ahol élő ember sosem lakott

Oroszország dél-nyugati részén lévő Dargavsba nem sokan merik betenni a lábukat: a legenda úgy tartja, aki egyszer ide bemerészkedik, már nem jöhet ki élve. A szóbeszéd szerint azt a kevés turistát, aki mégis idelátogat, elfogja a halálfélelem. Ebben a cikkben bepillantást nyerhetsz a rettegés városába, ahol több mint 10 ezer ember maradványai nyugszanak.

“Azt szerettem volna, hogy a vers tükör legyen, amelybe ha valaki belenéz, mélyebben láthat önmagába is” – interjú Grecsó Krisztiánnal

A József Attila-díjas író, költő, szerkesztő főként prózai műveiről ismert, ugyanakkor pályája versekkel indult. Huszonkét év elteltével újra a líra felé fordult, márciusban jelenik meg új verseskötete. Az elmúlt másfél évben megküzdött a rákkal, és apa lett. Grecsó Krisztiánnal egyebek mellett erről a pokoltól a mennyekig vezető belső útról, a közéletről, munkássága kezdetéről, a népszerűségről, és arról beszélgettek, miért tért vissza a versekhez. Az interjút erre a linkre kattintva találod.

Márciusra óvatosságra intenek a csillagok: nagyon jó és nagyon rossz is történhet

A Mars, a Jupiter és a Plútó együttállása miatt hatalmas energiák lehetnek jelen, amik ugyanúgy okozhatnak nagy sikereket, mint katasztrófákat – az asztrológusok szerint legalábbis. Kíváncsi vagy, mire számíthatsz márciusban? Akkor itt folytasd az olvasást a havi horoszkópoddal.

Hétfőtől nagyot változik a bankolás

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Elindul az azonnali fizetési rendszer, de nem csak ezért lesz egyszerűbb utalni. Részletek itt.

Vedd elő az ernyőd, mert majdnem egész héten szükség lesz rá

Hétfőtől egy ciklon határozza meg időjárásunkat, ami nem fog spórolni az esővel. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Keddi vihar: országszerte nagy a kár

képcím

Másodfokú riasztást adtak ki heves zivatarok miatt

képcím

Vihar: a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki öt megyére