Kiemelt Hírek 2018. augusztus 08.

Kitiltották a PET-palackokat a Fővárosi Állat- és Növénykert büféiből

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 08.
Tudod hány darab műanyag palackot dobunk ki egyetlen másodperc alatt? A válasz rémisztő.

Száműzte büféiből a PET-palackokat a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetősége – tudta meg a Tudatos Vásárló. Az elsődleges cél az értelmetlen környezettterhelés csökkentése, de emellett a szemléletformálás is fontos szempont az intézmény döntése mögött.

A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége

– fejtette ki Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. A büfékben ezentúl kizárólag üveg- és fémpalackos üdítőket árusítanak majd, és az állatkert információs anyagokon tájékoztat a témáról. Az üvegeket és a dobozokat a park területén elhelyezett szelektív gyűjtőkbe dobhatják be a látogatók, a vízre szomjas vendégek pedig az ivókutakból tölthetik meg a kulacsukat.

Az értelmetlenül felhalmozott műanyaghulladék katasztrofális mértékét jól szemlélteti az a nemzetközi felmérés, amely szerint világszerte percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül kidobásra.

 

Keresés az oldalon