Magyarországon is betiltanák a műanyag szatyrokat

A petíciót máris nagyon sokan aláírták, hatékony fellépést szeretnének a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-27 15:41

Forrás: Greenpeace

A Greenpeace petícióban követelné a kormánytól, hogy tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat.

A környezetvédelmi szervezet követelése szerint 2020. január 1-től nem lehetne Magyarországon egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni, hogy így csökkentsék a világméretű műanyagszennyezést.

A szervezet közleményében azt írja: a műanyagszemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz, a legfrissebb kutatások szerint pedig a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, a Greenpeace kedden bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30 százalékában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.

Vizsgálják az emberiségre gyakorolt hatását

A műanyagszennyezés emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet ezért átfogó vizsgálatot indított az emberbe kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.

Máshol már betiltották – van, ahol börtön is jár a zacskóhasználatért

A műanyag szatyrok betiltása nem új gondolat: több ország vezetése is úgy döntött már, hogy visszaszorítja az eldobható műanyagok forgalmazását.

Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását. India, a világ egyik legnépesebb országa 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre. De Chile-ben és Eritrea-ban is hoztak már az eldobható zacskók használatát korlátozó intézkedéseket. Kenyában akár 4 év börtönbüntetés is kiszabható a műanyag zacskók használatáért.

A Greenpeace magyarországi petíciójához már több mint ötvenezren csatlakoztak.

Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében és tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, legkésőbb 2020. január 1-jétől.

Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Mivel már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Mai nap hírei

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu3 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu5 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu7 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu10 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu12 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu13 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu15 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com15 órája