Kiemelt Hírek 2018. június 27.

Magyarországon is betiltanák a műanyag szatyrokat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.
A petíciót máris nagyon sokan aláírták, hatékony fellépést szeretnének a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében.

A Greenpeace petícióban követelné a kormánytól, hogy tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat.

A környezetvédelmi szervezet követelése szerint 2020. január 1-től nem lehetne Magyarországon egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni, hogy így csökkentsék a világméretű műanyagszennyezést.

A szervezet közleményében azt írja: a műanyagszemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz, a legfrissebb kutatások szerint pedig a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, a Greenpeace kedden bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30 százalékában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.

Vizsgálják az emberiségre gyakorolt hatását

A műanyagszennyezés emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet ezért átfogó vizsgálatot indított az emberbe kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.

Máshol már betiltották – van, ahol börtön is jár a zacskóhasználatért

A műanyag szatyrok betiltása nem új gondolat: több ország vezetése is úgy döntött már, hogy visszaszorítja az eldobható műanyagok forgalmazását.

Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását. India, a világ egyik legnépesebb országa 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre. De Chile-ben és Eritrea-ban is hoztak már az eldobható zacskók használatát korlátozó intézkedéseket. Kenyában akár 4 év börtönbüntetés is kiszabható a műanyag zacskók használatáért.

A Greenpeace magyarországi petíciójához már több mint ötvenezren csatlakoztak.

Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében és tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, legkésőbb 2020. január 1-jétől.

Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Mivel már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Keresés az oldalon