Betiltották a nejlonzacskót, őrjöngtek a boltokban a vásárlók

További két ausztrál államban tiltották be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat, így szinte már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót adni.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-02 16:03

Variety of vegetables on shelves in grocery store

Új-Dél-Wales állam az egyedüli az ausztrál kontinensen, ahol még nem került korlátozások alá az egyszer használatos bevásárlószatyor, viszont két nagy áruházlánc önként országos viszonylatban is elállt a zacskóosztogatástól.

A tilalom vasárnap lépett életbe és azonnal számos incidenst okozott. A feldühödött vevők a pénztárosokkal gorombáskodnak, egy szupermarketben egy vásárló nekiesett az egyik pénztáros torkának.

A tilalom a 0,035 milliméternél vékonyabb, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, megszegőit például Queensland államban 6300 ausztrál dollárig (1,3 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

A legnagyobb szupermarketlánc, a Woolworth június 20-án kezdett pénzt felszámítani a műanyag szatyrokért, de a vevők felháborodása miatt átmenetileg visszatért az ingyenességhez, július 8-tól kezdi újra kérni a darabonkénti 15 centet. A második legnagyobb áruházlánc, a Coles vasárnap állt le a zacskók osztogatásával. A Coles-áruházakban vasárnap minden pénztárt nyitva tartottak, hogy csökkentsék a sorokat, amelyek azért alakultak ki, mert a vevőknek el kellett magyarázni a tilalmat.

Zöldszervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el, egyedül Queensland államban évente egymilliárd zacskót osztanak szét, országosan 5 milliárdot. Világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, súlyos veszélyt jelentve az óceánok élővilágára. Az ausztrál fővárosban már 2014-ben korlátozták a zacskóhasználatot, amely így évi 266 tonnáról 171 tonnára esett vissza. A parlament a múlt héten támogatta más egyszer használatos termékek, köztük az elviteles ételtartók vagy a műanyagbevonatú kávéspoharak betiltását is.

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Öt központra csökkenették a vidéki kórházakat

168ora.hu4 órája

Egyszerű védekezni a poloskák ellen, csak csinálja a felsorolt trükköket

magro.hu5 órája

Beszorul a német hús: kell a magyar piacvédelem!

agraragazat.hu7 órája

A Fülöp-szigetekről jött Magyarországra, ma már saját étterme és baromfifarmja van

agrarszektor.hu8 órája

Sophia Loren nem tagadja, hogy összeszűrte a levet Elvis Presley-vel

femcafe.hu9 órája

Nem ismeri a határt a telefonon netezők közel fele

minuszos.hu9 órája

5 lakásfelújítási hiba, amit sokan elkövettek, de te még elkerülheted

joy.hu11 órája

„Nem bántam meg semmit” – interjút adott a Szabad Európának Ahmadinezsád volt iráni elnök

szabadeuropa.hu16 órája