Januártól drasztikusan romlanak a keresetstatisztikák, mert a KSH eddig a dolgozók 40 százalékával nem számolt

A mikrovállalkozások által foglalkoztatott 1,5 millió emberről van szó, akik az itt tapasztalható erős adóelkerülés miatt biztosan negatív irányban fogják módosítani az eddigi számokat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-20 15:08

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejelentette, hogy 2019-től új adatbázisra épülő havi keresetstatisztikát közölnek, amelyben már a mikrofoglalkoztatottak jövedelme is szerepelni fog – írja a 24.hu

A KSH március 29-én mutatja be a 2019. januári keresetekre vonatkozó adatokat: ebben már a januári minimálbéremelés hatásai is látszódni fognak, valamint az 5 fő alatti vállalkozásokban dolgozók keresete is. Eddig ugyanis a kereseti statitsztikákat az 5 fő feletti vállalkozások, a közszféra, valamint a non-profit szektor adatai alapján számolták ki, melynek alapja nem az egyéni kereseti adatok voltak, hanem a foglalkoztatónkénti adott havi bértömeg.

Mostantól viszont a NAV-hoz beküldött egyéni bevallásokból fog számolni a KSH, amiben az összes legális munkajövedelemmel rendelkező munkavállaló adata szerepel. A korábbi adatközlésekben a 4,47 millió foglalkoztatott mindösszesen 63 százaléka, 2,8 millió dolgozó bérei látszódtak. A kevesebb mint öt főt foglalkoztató mikrovállalkozások területén a legnagyobb a szürkefoglalkoztatás veszélye – vagyis itt vannak a legtöbben, akik zsebbe kapják a fizetésük egy részét – ami biztosan lehúzza majd a statisztikát.

Tavaly decemberre a régi módszer alapján a KSH havi bruttó 360 ezer forintos átlagkeresettel számolt. A Policy Agenda becslése szerint a teljes nemzetgazdaságban a havi átlagos teljes munkaidős kereset a tavalyi év utólsó hónapjában ehhez képest valójában mindösszesen bruttó 290-300 ezer forint volt, a mediánjövedelem pedig csupán körülbelül 220-228 ezer forint körül mozgott.

Címkék:

átlagfizetés KSH

Mai nap hírei

Trópusi húsevő parazita jelent meg Amerikában

szimpatika.hu14 órája

„Széttárt lábakkal várták, hogy teherbe ejtsék őket” – Szentesi Éva a lengyelországi abortusztiltásról

wmn.hu15 órája

Erdoğan nem tűri tovább a Charlie Hebdo sértéseit

demokrata.hu16 órája

Átalakul és új feladatokat is kap a NAV

haszon.hu17 órája

Nem egyszeri segély volt az 50 forint, amit a nyugdíjas nő kapott – reagált a Magyar Államkincstár

szeretlekmagyarorszag.hu18 órája

Mindig van lejjebb: a volt Fidelitas-elnök megütött egy nőt, de most tagadja

berettyo.ezalenyeg.hu18 órája

Ritka halfaj akadt horogra – volt nagy öröm

agroinform.hu18 órája

Kórházból jelentkezett be a várandós Gryllus Dorka

femcafe.hu20 órája