Javult a gyermektelen, romlott a gyermekes háztartások szegénységi helyzete

Startlap - Startlap
Tovább nőttek az egyenlőtlenségek az országban. 2022-ben a szegénységi küszöb értéke 16,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A lakosság közel fele nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást.

A KSH adatai szerint 2022-ben ismét növekedésnek indult a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma Magyarországon. Minden ötödik ember érintett, a súlyos anyagi helyzetben lévők száma pedig közelíti az egymilliót – írja az Azénpénzem.hu.

Hazánkban a népesség 19,6 százalékát, 1 millió 863 ezer főt érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2022-ben – derült ki a KSH legfrissebb, a háztartások életszínvonalát bemutató kiadványából. Ez 1,2 százalékpontos növekedés az előző évhez képest, ami 19 ezerrel több érintettet jelent.

A szegénység leginkább a munkanélkülieket és az alacsony iskolai végzettségűeket érinti.

Nőtt a szegénység 18 év alatt és 65 év felett

A korcsoportokat tekintve az aktív korosztály érintettsége kismértékben csökkent 2022-ben, viszont romlott a 18 év alattiak helyzete, aminek elsődleges oka az, hogy a szegény családokban magas az átlagos gyerekszám.

A 65 éves vagy annál idősebbek között a szegények aránya kismértékben emelkedett az előző évhez képest, körükben az átlagost meghaladó, 20,7 százalék volt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya.

2022-ben a gyermektelen háztartások szegénységi helyzete javult, míg a gyermekes háztartásoké összességében (elsősorban a három- vagy annál több gyermekes háztartásoké) romlott.

A másik, átlagon felüli szegénységi kockázattal bíró csoport az egyszülős családoké volt, az ő érintettségük viszont tovább csökkent, a 2021. évi 39,8 százalékról 36,9 százalékra.

Az egyszemélyes háztartások 29,1 százalékát érintette a szegénység vagy kirekesztődés kockázata, közülük a 65 éves vagy annál idősebb nők helyzete volt a legrosszabb, egyharmaduk élt szegénységben 2022-ben.

2022-ben a szegénységben vagy társadalmi kirekesztődésben élő teljes népesség 90 százaléka az alsó két jövedelmi ötödbe tartozott.

A roma népesség szegénységi helyzete az országos átlaghoz viszonyítva nem változott, a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett romák aránya 2022-ben 61,7 százalék volt, továbbra is az országos átlag 3,2-szerese, ez megegyezik az előző évivel. 

Jövedelmi szegénység – anyagi szegénység

A relatív jövedelmi szegénységben élő 1 millió 232 ezer fő olyan háztartásban él, ahol a nettó jövedelem nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát, azaz a szegénységi küszöböt.

Magyarországon 2022-ben a szegénységi küszöb értéke 16,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

2022-ben 981 ezer volt a súlyos anyagi és szociális deprivációban élők száma, az előző évinél 29 ezer fővel több.

  • A lakosság 43,9 százaléka nem engedhetett meg magának egy egyhetes nyaralást.
  • A magyar lakosság közel egyharmada él olyan háztartásban, ahol nem tudnak egy – a havi szegénységi küszöbnek, azaz 125 ezer forintnak megfelelő – egyszeri váratlan kiadást finanszírozni.
  • 2022-ben az előző évhez képest 4,7 százalékról 8 százalékra nőtt viszont azoknak az aránya, akik nem tudták megfelelően fűteni lakásukat, a növekvő energiaáraknak köszönhetően.

A KSH számításai alapján 2022-ben nőttek az egyenlőtlenségek az országban – írja az Azénpénzem.hu.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Eurostat: Magyarország az EU második legszegényebb országa

képcím

Elszállt a költségvetés: 1100 milliárddal lesz nagyobb a hiány

képcím

Zuhant a születésszám és a házasságkötések száma