Kiemelt Hírek 2019. február 26.

Ma annyit keresnek az emberek Szabolcsban, mint 10 éve a budapestiek

Startlap Kiemelt Hírek 2019. február 26.
A két terület átlagkeresete közti különbség jócskán meghaladja a minimálbért.

Elképesztő mértékben ketté van szakadva az ország az átlagos nettó keresetek mentén. A szakadék olyan mély lett, hogy a Szabolcs megyei dolgozók átlagfizetése tavaly annyi volt, mint amennyit a fővárosiak tudhattak magukénak 2009-ben – írja a Menedzsment Fórum.

Egyre nagyobbak a különbségek

Az nyilván érthető, hogy van némi különbség a fővárosi és a vidéki fizetések között és azzal sincsen gond, hogy az előbbi felé billen a mérleg. Ami itt a problémát jelenti, hogy ez a különbség látványosan  növekedésnek indult. A KSH adatai szerint 2009-ben a budapesti átlagfizetés nettó 152 ezer forint volt, míg a szabolcsi száz. Ez 2018-ra úgy változott, hogy most a szabolcsiak keresnek havi 153 nettót, míg a fővárosiak átlagosan 275 ezer forintot visznek haza.

Több mint egy minimálbér az eltérés

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a két átlagfizetés között jóval több mint egy minimálbérnyi eltérés van. Ezen az sem segít, hogy a megye abban a régióban található, ahol a közmunkaprogram meghatározó munkapiaci szerephez jutott, hiszen a közmunkások bérei tovább húzzák lefelé az egyébként sem tigris átlagot.

Keresés az oldalon