Jöhet az egymilliós átlagfizetés a focistáknak

A régióban csak a lengyeleknél és a horvátoknál jobb buli focistának lenni, mint nálunk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-21 11:28

Címlapkép: Thinkstock (illusztráció)

2017-ben átlagosan 4,7 millió eurót költöttek bérre az NB1 klubjai, ez 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) most megjelent üzleti jelentéséből. Ezzel a magyar klubok bevételük majdnem kétharmadát fizetik ki alkalmazottaiknak, és a régióban csak a lengyeleknél és a horvátoknál éri meg jobban focistának lenni, mint Magyarországon – írja a Qubit.

Hétpecsétes titokként őrzik a focistabéreket

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki arra vállalkozik, hogy utánamegy a magyar focisták fizetésének. A kérdés tabunak számít már több évtizede az országban és ezért csak pletykák cirkulálnak a hazai labdarúgók nyugati szintű bérezéséről. Sőt, olyan értesülés is cirkulál, miszerint az itthoni sztárfocisták jobban keresnek, mint Nagy Ádám az olasz első osztályban tartózkodó Bolognában.

Most is csak tippelni lehet

Kiindulási pontnak nem rossz az, hogy ellenben a játékosok fizetésével, a klubok működési költségei és azon belül az is, hogy mennyit fordítanak összesen bérkifizetésre, nyilvánosak, így azokból már el lehet indulni. Persze azt már nem lehet tudni, hogy a bértömeg mekkora része kerül magukhoz a játékosokhoz, hiszen egy klubnak nem csak őket kell fizetnie.

Átlagra kijön a milla

Ha az UEFA adataira támaszkodunk, akkor 

a jelentésük szerint 2016-ban a bérköltség 71 százaléka illette a játékosokat. Ha ez az arány nem változott, akkor 2017-ben egy átlagos magyar klub 3,33 millió eurót fizethetett ki a játékosainak. Ez havi szinten 0,28 millió euró, mintegy 86,9 millió forint.

Már csak azt kell megfejteni, hogy ez a pénz hányfelé oszlik. Maradva az UEFA statisztikájánál, nagyjából 40-50 játékosa lehet egy klubnak (első és másodkeret + ifi), így bruttó kétmillára jönne ki a fizetés per kopf, ha testvériesen osztoznának a pénzen, aminek nagyjából a felét kézhez is kapnák a labdarúgók.

Mai nap hírei

Megszűnik jövőre a HBO GO

gsmring.hu12 órája

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu15 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu18 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu19 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu19 órája