Így zajlottak a leépítések a közszférában: van, aki banki ügyintézéskor tudta meg, hogy kirúgják

Ennyi időt adott a kormány, miután az utolsó pillanatban jelentették be a megszüntetendő státuszok számát. A megmaradt dolgozók sem tudják, hogy pontosan mi lesz velük.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-01 17:58

Kormányablak a Keleti pályaudvaron a megnyitó napján, 2018. június 13-án. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Hétfőn került ki a határozat, amelynek értelmében több ezer közszférában dolgozónak fel kell mondani, aminek végrehajtására alig két napjuk volt a minisztériumoknak és a háttérintézményeknek. Az érintetteket csak a legutolsó pillanatban tájékoztatták egyértelműen arról, hogy elveszítik a munkájukat – írja a hvg.hu.

15 százalékról 40 százalékra nőtt az elbocsátottak aránya

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely augusztus közepén még 15-20 százalékos leépítésről beszélt, majd szeptember elején már 40 százalékos elbocsátásokról értesültek a közszférában dolgozók. A szakszervezeti vezetők szerint egyébként munka lenne bőven, ez nem indokolja a felmondásokat. Később kiderült, hogy az állomány csökkentése közel sem lesz ilyen drasztikus, de végül csak október 19-én tájékoztatták a szakszervezeteket arról, hogy 6810 státuszt szüntetnek meg, amelynek több mint fele betöltetlen.

A pontos információkat egy hétfő esti kormányhatározatban tárták nyilvánosságra, és mivel a kirúgott munkavállalóknak januárra menniük kell, így az intézményeknek a két hónapos felmentési idő miatt két napjuk volt arra, hogy végrehajtsák a kormányzati döntést. Arra a kérdésre, hogy a távozó dolgozók pontosan milyen végkielégítést kapnak, egyelőre nincs válasz.

Nem tudtuk megítélni, hogy az egymásnak ellentmondó információkat azért kaptuk, mert ennyire nem tudták, mit akarnak, vagy tudatos pszichológiai nyomásgyakorlás volt

– fejtette ki egy minisztériumi háttérintézmény alkalmazottja.

Volt, aki inkább felmondott

Ő, illetve más források is arról beszéltek, hogy volt, aki elébe ment a felmondásoknak, és saját maga hagyta ott munkahelyét. Olyan is volt, aki pár nappal elbocsátása előtt banki igazolást kért, ahol szembesítették azzal, hogy a munkáltatói információ szerint november elején már nem lesz jogosult rendes fizetésre.

Többen vannak, akiket nem sokkal nyugdíjazásuk előtt küldtek el – őket azzal kárpótolják, hogy a 60. évüket betöltött, közszférából elbocsátottakat foglalkoztató cégeknek adókedvezményt biztosít a kormány.

A megmaradt dolgozók továbbra is bizonytalanságban vannak

Valószínűnek látszik, hogy a maradó dolgozók veszik át a távozó társaik munkáját. Van olyan alkalmazott, akinek már jelezték, hogy túlóráznia kell. A túlórát kifizetik, de a korábban a kormány által szóban beígért fizetésemelésről azóta sincs hír.

Az sem világos, hogy lezárul-e ennyivel a központi közigazgatás átalakítása. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője feltette ezt a kérdét a múlt heti egyeztetésen, ahol arról tájékoztatták: a kormány a jövőben folyamatosan felülvizsgálja a feladatokat és az ellátásukhoz szükséges létszámokat.

 

Mai nap hírei

Pécsen megjelent a tigrisszúnyog – komoly kockázatot jelent

agroinform.hu3 órája

Már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el a súlyos koronavírus-fertőzötteket, állítja az Orvosi Kamara

szeretlekmagyarorszag.hu4 órája

A Halloween nem azonos a Halottak napjával

eletforma.hu6 órája

Tessék megijedni, Európában újra regisztráltak madárinfluenzás eseteket

agraragazat.hu7 órája

Az EMUI 11 után már a HarmonyOS jöhet a Huawei mobilokra

gsmring.hu8 órája

Zágrábban minden harmadik Covid-teszt pozitív lett

szimpatika.hu8 órája

A 2017-es vizes VB-n nem csak szórták a pénzt, hanem a haverok zsebébe tömték

ezalenyeg.hu9 órája

Ötven muszlim fiatal berontott egy bécsi templomba

demokrata.hu19 órája