RTL: tömeges elbocsátás az iváncsai akkumulátorgyárban

Startlap - Startlap
Alig indultak el teljesen a gyártósorok, már a tesztüzem ideje alatt több száz dolgozójától vált meg a cég.

Pénteken több száz embert rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból, ahol már üzembe álltak a gyártósorok, de még nem indult meg a termelés, csak a tesztüzem van folyamatban – minderről az RTL Híradó közölt riportot vasárnap este. 

Az egyik elbocsátott munkás, aki egy munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, azt mondta: műszak közepén értesítették őket, hogy minden holmijukat pakolják össze, mert ki lettek rúgva.

Egy másik dolgozó úgy fogalmazott, mindez teljesen hidegzuhanyként érte őket: bár korábban hallottak pletykákat a leépítésről, nem gondolták volna, hogy ilyen sok embernek mondanak fel egyszerre. 

A Magyar Vegyipari Dolgozók szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, másfél hete még az akkumulátorgyárral a bérekről tárgyaltak, de nem jutottak megállapodásra.

Viszont saját dolgozói megtartásáról ígéretet tett a cég. Székely Tamás szakszervezeti elnök szerint kizárólag kölcsönzött munkavállalókat küldtek el, ők több mint ezer főről tudnak. 

Az egyik ott dolgozó szerint a magyar vezetőség jelenleg is a magyar munkavállalók állásainak megtartásáért lobbizik, ő úgy tudja, most az összes kirgiz munkástól is megváltak.

A híradó megszólaltatta Bod Péter Ákos közgazdászt is, aki szerint sokkal kevesebb elektromos autót adtak el Európában a gyártók, mint amennyit terveztek, így csökkent az akkumulátorgyártásban is a munkaerőigény. 

„Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van” – jegyezte meg a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Reagált L. Simon László arra, hogy menesztették a Nemzeti Múzeum...

képcím

Mit tesznek az akkumulátorgyárak a környezettel?

képcím

Új akkumulátorgyár épül Nyíregyházán 580 milliárdból