Kiemelt Hírek 2018. június 22.

Hollywood dívája születésnapját ünnepli

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 22.
Egyre közelebb kerül Meryl Streep a hetedik X-hez, de ez mit sem változtat azon, hogy ő Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott színésznője.

Remekül hozza a drámai karaktereket, de brillíroz a romantikus filmekben és a vígjátékokban is, ami csak nagyon keveseknek sikerül. Eddigi karrierje során rengetegszer jelölték filmes díjakra, háromszor nyerte el az Oscar szobrocskát Meryl Streep, aki június 22-én ünnepli 69-dik születésnapját.

Először 1980-ban a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat az Amerikai Filmművészeti Akadémiától, majd 1983-ban a Sophie választásáért, legutóbb pedig 2011-ben, amikor a Vaslady című filmben Margaret Thatcher bőrébe bújt. Eddig tizenhétszer jelölték Oscarra és ennél is többször Golden Globe-ra.

Fotó: Evening Standard/Getty Images

Pályája elején színházi színésznőként dolgozott. Filmes karrierje 1977-ben kezdődött, de az első jelentősebb pont a karrierjében a Kramer kontra Kramer volt, amiben egy édesanyát alakít, aki elhagyja férjét (Dustin Hoffman) és gyermekét is. Ez a szerep rögtön ismert színésznővé tette. A Sophie választása után jelentős állomás volt a karrierjében a Távol Afrikától, ma is népszerű a Jól áll neki a halál, melyben komikus oldalát is megmutathatta. Aztán 1995-ben eljátszott egy nagyon drámai szerepet Robert Redford oldalán A szív hídjaiban.

Talán senki nem tudta volna olyan jól alakítani a hidegvérű, maximalista, senkivel nem törődő főszerkesztőt, Miranda Priestly-t Az ördög Prada-t viselben, mint ő. Nem csak Anne Hathaway-nek, de minden nézőnek a hátán égnek állt a szőr, mikor belépett az irodába.

Anyagilag az egyik legnagyobb sikere a 2008-as Mamma mia volt, ami több mint 600 milliós bevételt hozott a stúdiónak, Streep-nek pedig nagyjából 20 millió dolláros fizetést jelentett Ezen felül pedig elnyerte a közönség tetszését is, hiszen nagyjából 50 millió szavazattal ő nyerte 2009-ben a legjobb dal elénekléséért járó People´s Choice Awardsot.

Meryl Streep egy olyan színésznő, aki nem a magánéleti balhéival kerül a sajtó figyelmébe. 1978 óta Don Gummer szobrászművész felesége, négy közös gyermekük van. Többször került viszont politikai nézetei miatt a figyelem középpontjába, legutóbb a Golden Globe gálán ríkatta meg kollégáit. Többször bírálta már Donald Trump-ot, és kiállt a #metoo kampány áldozatai mellett is.

Legközelebb az idén bemutatásra kerülő Mamma Mia második részében láthatjuk, illetve szerepelni fog a Mary Poppins visszatér című moziban.

Keresés az oldalon