Család 2021. május 26.

Gyereknapi sztársztorik: Azt mondták csúnya, Meryl Streep mégsem adta fel

Startlap Család 2021. május 26.
Noha az elragadó Meryl Streep már fiatalkora óta színészi pályára készült, olyan dolgokkal szembesült, ami kedvét szeghette volna... De gyerekkorában megtanulta: olyan nincs, hogy feladja.

A háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő 1949. június 22-én látta meg a napvilágot New Jerseyben, szülei Mary Wolf és ifjabb Harry William Streep. Noha egy egész világ Meryl Streep néven ismeri, valójában nem ez áll az anyakönyvi kivonatában.

A Meryl nem az igazi neve, hanem csupán a gyermekkori beceneve. A színésznő ugyanis Mary Louise Streep néven született. „Születésemkor Marynek kellett nevezniük, mert anyám és az ő édesanyjának a neve is Mary volt – és így tovább. Az első lányomat is Marynek neveztem el, mert mindenkit boldoggá akartam tenni ezzel a hagyománnyal a családban” – magyarázta Streep. Azt is elmondta, mi ihlette a Louise nevet: az édesanyja legjobb barátját hívták így, róla kapta a második nevét. A színésznő nem volt túl lelkes a Mary Louise iránt, jobban szerette volna, ha Pattynek vagy Cathynek nevezik – végül egy kis csavarral csak a Meryl névnél kötött kiÉrdekesség, hogy a Big Little Lies, azaz Hatalmas kis hazugságok című sorozatban éppen egy Mary Louise Wright nevű nőt alakít – az alkotók róla nevezték el a karaktert – írja a Showbiz.

Küzdj az álmaidért, Mary!

A kis Mary pontosan tudta, mit akar az élettől, ráadásul édesanyjától jól megtanulta: „Bármit megtehetsz, ha elhatározod magad! Ha lusta vagy, elbuksz. De ha tényleg megküzdesz érte, akkor bármit elérhetsz!” Ezzel az útravalóval vágott bele a karrierépítésbe. Tehetsége már egészen kiskorában megmutatkozott, amikor tizenkét évesen egy iskolai koncerten elénekelte a Csendes éj című dal szólófeldolgozását – mondani sem kell, a közönség állva tapsolt. Ezt követően elkezdett énektanárhoz járni, ám rájött: az opera nem az ő világa: “Tizenhárom éves voltam, nem szerettem az operát. Tetszett a mazsorett és tetszettek a fiúk – ezek érdekeltek engem, valamint Barbra Streisand, The Beatles és Bob Dylan” – mondta az NPR Fresh Air című interjújában, hozzátéve: “De imádtam énekelni. Imádtam, és nagyon jó koloratúrám volt.”

Időközben lekerült a fogszabályozó, a szemüveg, előjött a szőke haj és a pompomlányoskodás, mígnem végül a színészetnél kötött ki: először a Vassar Főiskola diákjaként végzett, utána pedig a Yale-en drámaszakon. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Karrierje elején persze ő is küzdött a filmipar szépségideáljával és az elvárásokkal – ezt néhány éve vallotta be egy bejegyzésben. Amikor a hetvenes években a King Kong szereplőválogatásán járt, az első mondat, amit meghallott a film Oscar-díjas producere, Dino De Laurentiis szájából a “che brutta, vagyis milyen csúnya” volt. A szúrós vélemény tetejében még azt a szerepet sem kapta meg – ekkor összeomolhatott volna a kártyavár, mégsem így lett. Így emlékszik vissza a történtekre: „Azt mondták, hogy ’túl csúnya’ vagyok a szerephez. Ez életem meghatározó pillanata volt. Ez a durva megjegyzés kétféle irányba vihette volna az életemet, és döntenem kellett: vagy egyszer és mindenkorra feladom az álmaimat, vagy talpra állok, és csak azért is hiszek magamban. Nagy levegőt vettem, és azt mondtam: ’Sajnálom, ha úgy látjátok, hogy túl csúnya vagyok, de a véleményetek csupán egy csepp a tengerben, úgyhogy én keresek magamnak más, barátságosabb vizeket.’ Azóta tizennyolcszor jelöltek Oscar-díjra.”

Meryl elkezdett barátkozni azzal, hogy sokan sokféleképpen vagyunk szépek, és egyre jobban hitt magában – a szerepek pedig egymás után jöttek.

Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júliával, ezután jött A szarvasvadász, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben hatalmasat alakított a Kramer kontra Kramer című filmben – egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscart, és ez után is csak halmozta a sikert.

A felfelé ívelő szakasz közepette az ő életében is jött egy szörnyű tragédia: 1976-tól John Cazale színművésszel élt együtt, akivel 1978-ban el is jegyezték egymást, azonban Cazale még abban az évben rákban elhunyt. Fél évvel később Streep férjhez ment Don Gummer szobrászművészhez, akitől négy gyermeke született. A boldog családi élettel párhuzamosan a karrierje is szárnyalt – és folytatódik továbbra is. Meryl 2009-ben a Hollywood Report Hollywood legjobban fizetett színésznőinek listáján harmadik helyezést ért el 24 millió dolláros (4,6 milliárd forint) bevételével, a 71 éves színésznő pedig a mai napig megújul, forgat, tündököl. Ha valamiben, akkor abban biztosan példakép, hogy különösen a mélypontokon nem szabad feladni, és nem elég a tehetség, hanem kitartóan, keményen meg kell dolgozni a siker minden egyes falatjáért. 

Közeleg május utolsó vasárnapja, amikor a gyerekeket ünnepeljük. Ezen alkalomból a hét minden napján felelevenítjük a legnagyobb világsztárok gyerekkori történeteit, és megmutatjuk, milyenek voltak kicsiként. Ha szeretnél hasonló történeteket olvasni, kövesd a Család rovatot!

Kapcsolódó tartalom: 

Gyereknapi sztársztorik: Jennifer Lopez szegény családból jött, de végig követte az álmát

Gyereknapi sztársztorik: Keanu Reeves, Hollywood legtragikusabb sorsú csillaga

Keresés az oldalon