Gyereknapi sztársztorik: Azt mondták csúnya, Meryl Streep mégsem adta fel

Startlap - Startlap
Noha az elragadó Meryl Streep már fiatalkora óta színészi pályára készült, olyan dolgokkal szembesült, ami kedvét szeghette volna... De gyerekkorában megtanulta: olyan nincs, hogy feladja.

A háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő 1949. június 22-én látta meg a napvilágot New Jerseyben, szülei Mary Wolf és ifjabb Harry William Streep. Noha egy egész világ Meryl Streep néven ismeri, valójában nem ez áll az anyakönyvi kivonatában.

A Meryl nem az igazi neve, hanem csupán a gyermekkori beceneve. A színésznő ugyanis Mary Louise Streep néven született. „Születésemkor Marynek kellett nevezniük, mert anyám és az ő édesanyjának a neve is Mary volt – és így tovább. Az első lányomat is Marynek neveztem el, mert mindenkit boldoggá akartam tenni ezzel a hagyománnyal a családban” – magyarázta Streep. Azt is elmondta, mi ihlette a Louise nevet: az édesanyja legjobb barátját hívták így, róla kapta a második nevét. A színésznő nem volt túl lelkes a Mary Louise iránt, jobban szerette volna, ha Pattynek vagy Cathynek nevezik – végül egy kis csavarral csak a Meryl névnél kötött kiÉrdekesség, hogy a Big Little Lies, azaz Hatalmas kis hazugságok című sorozatban éppen egy Mary Louise Wright nevű nőt alakít – az alkotók róla nevezték el a karaktert – írja a Showbiz.

Küzdj az álmaidért, Mary!

A kis Mary pontosan tudta, mit akar az élettől, ráadásul édesanyjától jól megtanulta: „Bármit megtehetsz, ha elhatározod magad! Ha lusta vagy, elbuksz. De ha tényleg megküzdesz érte, akkor bármit elérhetsz!” Ezzel az útravalóval vágott bele a karrierépítésbe. Tehetsége már egészen kiskorában megmutatkozott, amikor tizenkét évesen egy iskolai koncerten elénekelte a Csendes éj című dal szólófeldolgozását – mondani sem kell, a közönség állva tapsolt. Ezt követően elkezdett énektanárhoz járni, ám rájött: az opera nem az ő világa: “Tizenhárom éves voltam, nem szerettem az operát. Tetszett a mazsorett és tetszettek a fiúk – ezek érdekeltek engem, valamint Barbra Streisand, The Beatles és Bob Dylan” – mondta az NPR Fresh Air című interjújában, hozzátéve: “De imádtam énekelni. Imádtam, és nagyon jó koloratúrám volt.”

Időközben lekerült a fogszabályozó, a szemüveg, előjött a szőke haj és a pompomlányoskodás, mígnem végül a színészetnél kötött ki: először a Vassar Főiskola diákjaként végzett, utána pedig a Yale-en drámaszakon. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Karrierje elején persze ő is küzdött a filmipar szépségideáljával és az elvárásokkal – ezt néhány éve vallotta be egy bejegyzésben. Amikor a hetvenes években a King Kong szereplőválogatásán járt, az első mondat, amit meghallott a film Oscar-díjas producere, Dino De Laurentiis szájából a “che brutta, vagyis milyen csúnya” volt. A szúrós vélemény tetejében még azt a szerepet sem kapta meg – ekkor összeomolhatott volna a kártyavár, mégsem így lett. Így emlékszik vissza a történtekre: „Azt mondták, hogy ’túl csúnya’ vagyok a szerephez. Ez életem meghatározó pillanata volt. Ez a durva megjegyzés kétféle irányba vihette volna az életemet, és döntenem kellett: vagy egyszer és mindenkorra feladom az álmaimat, vagy talpra állok, és csak azért is hiszek magamban. Nagy levegőt vettem, és azt mondtam: ’Sajnálom, ha úgy látjátok, hogy túl csúnya vagyok, de a véleményetek csupán egy csepp a tengerben, úgyhogy én keresek magamnak más, barátságosabb vizeket.’ Azóta tizennyolcszor jelöltek Oscar-díjra.”

Meryl elkezdett barátkozni azzal, hogy sokan sokféleképpen vagyunk szépek, és egyre jobban hitt magában – a szerepek pedig egymás után jöttek.

Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júliával, ezután jött A szarvasvadász, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben hatalmasat alakított a Kramer kontra Kramer című filmben – egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscart, és ez után is csak halmozta a sikert.

A felfelé ívelő szakasz közepette az ő életében is jött egy szörnyű tragédia: 1976-tól John Cazale színművésszel élt együtt, akivel 1978-ban el is jegyezték egymást, azonban Cazale még abban az évben rákban elhunyt. Fél évvel később Streep férjhez ment Don Gummer szobrászművészhez, akitől négy gyermeke született. A boldog családi élettel párhuzamosan a karrierje is szárnyalt – és folytatódik továbbra is. Meryl 2009-ben a Hollywood Report Hollywood legjobban fizetett színésznőinek listáján harmadik helyezést ért el 24 millió dolláros (4,6 milliárd forint) bevételével, a 71 éves színésznő pedig a mai napig megújul, forgat, tündököl. Ha valamiben, akkor abban biztosan példakép, hogy különösen a mélypontokon nem szabad feladni, és nem elég a tehetség, hanem kitartóan, keményen meg kell dolgozni a siker minden egyes falatjáért. 

Közeleg május utolsó vasárnapja, amikor a gyerekeket ünnepeljük. Ezen alkalomból a hét minden napján felelevenítjük a legnagyobb világsztárok gyerekkori történeteit, és megmutatjuk, milyenek voltak kicsiként. Ha szeretnél hasonló történeteket olvasni, kövesd a Család rovatot!

Kapcsolódó tartalom: 

Gyereknapi sztársztorik: Jennifer Lopez szegény családból jött, de végig követte az álmát

Gyereknapi sztársztorik: Keanu Reeves, Hollywood legtragikusabb sorsú csillaga

Ez is érdekelhet

képcím

Kormányinfó Plusz: Lázár Ladája még megvan, jó ötlet az...

képcím

Orbán Viktor egy nyolcéves kislány kérésére mesélt igazgatói...

képcím

Gyerekkori sztársztorik: Születésétől dívának szánta a...