Gyereknapi sztársztorik: Keanu Reeves, Hollywood legtragikusabb sorsú csillaga

Startlap - Startlap
Keanu Reeves a legdrámaibb sorsú hollywoodi filmcsillag - noha magánéletéről keveset tudni, annyi biztos, hogy tragédiák egész sorával küzdött meg az eddigi élete során.

Nem titok, hogy Az ördög ügyvédje, a Mátrix és a John Wick-filmek sztárjának az életét szörnyű tragédiák árnyékolják be – sajnos már gyerekként olyan helyzetekkel találkozott, amik egy felnőttet is megviselnek… De hogy is kezdődött?

Reeves Libanonban született 1964. szeptember második napján, édesanyja, Patricia angol származású revütáncos, később divattervező; édesapja Samuel Nowlin Reeves, kínai-hawaii származású geológus. A kis Keanu születése után nem sokkal nagyon megromlott a szüleinek a kapcsolata – 1966-ban úgy döntöttek, hivatalosan is külön utakon folytatják tovább. Reeves édesanyjával az ausztráliai Sydneybe, majd New Yorkba költözött, ezt követően Torontóba, ahol jégkorongozni kezdett. Míg az anya-fia duó városról városra járt egy jobb élet reményében, addig az apa egyre csúszott le a lejtőn: Samuel tíz évet ült kábítószer-birtoklásért, 13 éves kora óta nem látta őt a fia.

New Yorkban rövid ideig mostohaapja volt Paul Aaron rendező, talán innen is ered színház iránti érdeklődése.

A stabilitás hiánya az akkor még kamasz színészt is megviselte: több középiskolába járt, köztük egy katolikus magániskolába és egy rangos előadóművészi iskolába – ez utóbbi intézményből eltanácsolták. A tanulást egyébként a diszlexia is megnehezítette, mígnem 1983-ban otthagyta a középiskolát és egy színiiskolába iratkozott, végül az érettségit sem tudta letenni. Ezekben az években markáns szerepet játszott az életében a jégkorong, a hokicsapat kapusa volt, és a legértékesebb játékosnak választották. Felfelé ívelő pályájának egy csúnya baleset vetett véget – ez is nagyban befolyásolta őt abban, hogy a színészi karrierjét építse.

Noha már 9 éves korában feltűnt egy nyári tábor Damn Yankees produkciójában, és később, a középiskolában Mercutiót alakította a Rómeó és Júliában, csak 17 vagy 18 évesen döntötte el, hogy színész lesz. A már említett – nem túl fényes – középiskolai évek után Reeves esti színésztanfolyamokon vett részt, majd közösségi színházi produkciókhoz csatlakozott, mígnem lett egy ügynöke. Elsőként egy torontói televízióműsorban bukkant fel, ami “Hanging In” címet viselte, itt kemény utcagyereket játszott – ezt több helyi színházi és filmprodukció is követte, a nagy áttörés azonban 1986-ban jött, amikor Los Angelesbe költözött – írja az Insider.

Ugyanebben az évben jelent meg Rob Lowe Friss vér című filmjében, ahol a gimnázium óta meglévő jégkorong iránti szenvedélyét is kiélhette, emellett a River’s Edge-ben is szerepelt. Az 1988-as Veszedelmes viszonyok hozta meg számára a széles körű elismerést és a világhírt –  többek között Glenn Close és John Malkovich oldalán játszott. Sikert sikerre halmozott, ám egy újabb tragédia árnyékolta be az életét: 1993-ban kábítószer-túladagolásban elveszítette egyik legjobb barátját, River Phoenixet. A gyász ellenére 1994-ben nagy sikert aratott az első akciófilmjével is, a Féktelenüllel, majd pár kevésbé sikeres alkotás után 1997-ben jött Az ördög ügyvédje, amiben Al Pacino oldalán játszott.

Felfoghatatlan veszteség

A csillogás, a szerepek és a közönség mérhetetlen szeretete szép és jó, ám a reflektorfények mögött Reeves is csak egy ember, akit harmincas éveiben két felfoghatatlan sorscsapás is ért, amit – és ez nem túlzás – egyszerűen nem lehet elviselni. 1999 decemberében akkori barátnőjével, Jennifer Syme-mal közös kislányuk, Eva Archer Syme Reeves halva született, két évvel később, 2001-ben pedig Syme halálos autóbalesetet szenvedett. Reeves ezekben az időkben tovább tetézte hírnevét a Mátrix-trilógiával, az űr és a fájdalom azonban azóta sem szűnt meg.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

“A bánat megváltoztatja az alakját, de soha nem ér véget. Az emberek abban a tévhitben élnek, hogy ezzel megbirkózol, majd azt mondod: „Elmúlt, már jobban vagyok!” Tévednek. Amikor azok, akiket szeretsz, eltűnnek, egyedül maradsz” – mondta a Parade-nak 2006-ban. Hozzátette: „Hiányzik, hogy részese lehessek az életüknek, és hogy részesei lehessek az életemnek. Kíváncsi vagyok, milyen lenne a jelen, ha itt lennének – miket csinálhattunk volna együtt. Hiányzik minden csodálatos dolog, ami már soha többé nem lesz.” A veszteség azonban megtanította őt arra, hogy az életének minden percét használja ki, mert minden egyes pillanat értékes – erre az is rátett, hogy az egyik húga leukémiával küzdött. Reeves egyszerű életet él,  a buddhizmus híve, a tragédiáiból erőt kovácsolva folytatja az útját – nem véletlenül példakép sokaknak.

Közeleg május utolsó vasárnapja, amikor a gyerekeket ünnepeljük. Ezen alkalomból a hét minden napján felelevenítjük a legnagyobb világsztárok gyerekkori történeteit, és megmutatjuk, milyenek voltak kicsiként. Ha szeretnél hasonló történeteket olvasni, kövesd a Család rovatot!

Kapcsolódó tartalom: 

Gyereknapi sztársztorik: Jennifer Lopez szegény családból jött, de végig követte az álmát

Ez is érdekelhet

képcím

Kormányinfó Plusz: Lázár Ladája még megvan, jó ötlet az...

képcím

II. Erzsébet sem viselheti ezt a színt a pápa előtt

képcím

Orbán Viktor egy nyolcéves kislány kérésére mesélt igazgatói...