Hadházy: "Titokban" kihallgatták Rogán Antalt

Startlap - Startlap
"Milyen jellegű volt a kihallgatás" - kérdezte a képviselő Polt Pétert. A legfőbb ügyész írásban válaszolt.

Április 12-én Hadházy Ákos írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Polt Péterhez “Milyen jellegű volt a kihallgatás” címmel. A független országgyűlési képviselő azt írta a legfőbb ügyésznek, hogy információi szerint a múlt héten az ügyészség “titokban” kihallgatta Rogán Antalt.

Hadházy ezzel kapcsolatban három kérdést tett fel Polt Péternek:

  1. Rogán Antalt tanúként hallgatta ki az ügyészség?
  2. Milyen jellegű volt a kihallgatás?
  3. Magatartásával, nyilatkozatával elősegítette a felderítést?

A legfőbb ügyész az április 29-ei írásbeli válaszában azt közölte, hogy vesztegetés feljelentésének elmulasztása és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást Magyar Péter február 16-án és 17-én a Facebookon közzétett nyilatkozata miatt, magánszemély feljelentése alapján.

“A folyamatban lévő büntetőeljárásban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség minden, a tényállás felderítéséhez szükséges nyomozati cselekményt elvégez.

Az üggyel kapcsolatosan a nyomozás érdekeire figyelemmel további tájékoztatás nem adható” – zárul Polt Péter válasza.

Magyar nyialtkozatai

Magyar Péter a Polt által említett, február 16-ai, Orbán Viktornak és Gulyás Gergelynek címzett Facebook-posztjában  többek között azt üzente a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy “megköszönné”, ha Gulyás “a magyar közélet megtisztulása érdekében befáradna” vele a Központi Nyomozó Főügyészségre “egy, az egész országot felkavaró büntetőügyben tanúskodni”.

Egy február 17-ei bejegyzésében pedig azt kérdezte Magyar a miniszterelnöktől, hogy szerinte “hivatalban maradhat-e egy olyan kormány, amelynek egyik tagja olyan, súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, amiről a kormánynak is tudomása van”.

Később kiderült, hogy az említett korrupciós eset a Schadl-Völner ügyet takarja. Magyar Péter márciusban hozott nyilvánosságra egy korábbi hangfelvételt, amelyen az akkori feleségével, Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel beszélgetett. A felvételen hallható volt, ahogy Varga Judit Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja, “magukat kihúzatták” a Schadl-ügy irataiból, valamint “javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”. 

Magyar kérdésére, miszerint “az ügyészség független?” a korábbi igazságügyi miniszter úgy válaszolt: “ez azért történhetett meg, mert az ügyészégen belül Polt (Polt Péter legfőbb ügyész – a szerk.) nem ura a helyzetnek”.  A felvételt itt lehet meghallgatni.

A fenti üggyel kapcsolatban tanúként eddig – tudomásunk szerint – az ügyészség tanúként kihallgatta már Magyar Pétert, Varga Juditot és Gulyás Gergelyt is.

2021 februári KEHI vizsgálat, rendkívüli, be nem jelentett vizsgálat volt. Egy ilyen vizsgálatról csak két ember dönthetett. Rendőrök álltak a Diákhitel Központ előtt és közölték az intézkedő KEHI vizsgálók, hogy ha nem bocsátom rendelkezésre a laptomomat, akkor rendőri intézkedésre kerül sor. Erről téged és több kormánytagot is azonnal tájékoztattam. Aznap kormányülés volt…ha esetleg nem emlékeznél, átküldöm az sms-em erről.

Magyar Péter egy korábbi nyilatkozata miatt Polt Péterék február 15-én is indítottak egy nyomozást nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt, ugyanis a NER-nek hátat fordító Magyar, a Diákhitel Központ volt vezetője első, a Partizánnak adott interjújában  túlárazott szerződésekről beszélt.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

"Fontos kérdést" bocsátott szavazásra Magyar Péter

képcím

Magyar Péter a Várban mutatta meg az EP-lista jelöltjeit

képcím

Rónai Egon megszólalt Magyar Péterrel kapcsolatban