Kiemelt Hírek 2018. december 19.

Guy Verhofstadt Mark Zuckerbergnél panaszolta be a kormányt álhír-terjesztés miatt

Fruzsi Kiemelt Hírek 2018. december 19.
A belga EP-képviselőnek egy teljesen megtévesztően kiragadott félmondatával alátámasztott propagandavideóról van szó.

Guy Verhofstadt, az európai liberális Az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetője személyesen Marck Zuckebergnek írt levelet egy róla szóló, megtévesztően megvágott videó miatt, amit a magyar kormány a közösségi oldalon terjeszt – írja az azonnali.hu. A felvétel időközben eltűnt a Facebookról.

A videón migrációval és terrorcselekménnyel kapcsolatos állítások hangzanak el, továbbá egy részlet egy 2014-es felvételből, amelyen Verhofstadt szerepel, és annyit mond: “Szükségünk van a migrációra”. Verhofstadt szavai azonban az eredeti felvételen nem értek itt véget, a teljes mondata így hangzott: “Szükségünk van a migrációra, de legális migrációra. Most ennek az ellentéte van: illegális migráció és embercsempészet.”

Verhofstadt Zuckerbergnek arról írt, hogy a kérdéses videót már az Euronews is leleplezte, és hiába jelentette, eddig nem szedték le a közösségi oldalról. 

Mondtam már korábban is, de megismétlem most: az ehhez hasonló célzott propaganda ellenőrizetlen terjedése a Facebookon tönkreteszi a demokráciánkat és a társadalmainkat. Az elköteleződés a gyűlöletbeszéd és a dezinformációs kampányok szabályozására az európai sztenderdek szerint, amelyet önök is elfogadtak, azt jelenti, hogy cselekedniük kell

– fogalmazott levelében a volt belga miniszterelnök. A politikus a kiegyensúlyozott tájékoztatás nevében a videó törlésén túl azt kérte: mutassák meg az Euronews leleplező összeállítását is minden felhasználónak, aki látta a magyar kormány féle változatot. 

Keresés az oldalon