Gerincvelősérült embereken is kipróbálják az őssejtterápiát, ami egy lebénult majmot már meggyógyított

A tesztelés ősszel indul, de közben más betegségek gyógyítása terén is ígéretes kísérletek zajlanak a módszerrel Japánban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-20 18:24

Fotó: iStock

A japán egészségügyi minisztérium szakbizottsága hétfőn hagyta jóvá, hogy a tokiói Keio Orvostudományi Egyetem embereken folytathassa kutatását, amelynek során indukált pluripotens őssejtekkel (iPS) kísérlik meg sérült gerincvelő gyógyítását – írja az MTI.

A Keio Egyetem kutatói ősszel kezdik meg a kísérleteket, amelyekhez négy olyan felnőtt pácienst fognak keresni, akik 2-4 héttel korábban sport- vagy közlekedési balesetben gerincvelő-sérülést szenvedtek, amely végtagjaik mozgatásában korlátozza őket. Nakamura Maszaja, a Keio ortopédiaprofesszora elmondta: két-három éven belül igazolni szeretnék azt is igazolni, hogy az eljárás régebbi sérülések esetén is eredményes.

Az indukált pluripotens őssejtek egy érett testi sejt újraprogramozott változatai, amelyekből –  ahogy az embrionális őssejtekből is – többféle szövet fejlődhet ki. A Kiotói Egyetem tudósa, Jamanaka Sinja és kutatótársa, John Gurdon 2012-ben kaptak orvosi Nobel-díjat, amiért érett sejtekből iPS-sejteket hoztak létre.

A Keio Egyetem tudósai mindenekelőtt az eljárás biztonságát tesztelik, ezért először csak körülbelül 2 millió iPS-ből programozott idegsejtet fognak a kiválasztott páciensek gerincvelőjének sérült területére befecskendezni, de a jövőben ezt a számot akár tízmillióra is növelnék. A beültetendő sejteket a Kiotói Egyetemen fagyasztva tárolt iPS-sejtekből fogják létrehozni. A beavatkozás után nagyjából egy év rehabilitáció következik: ezalatt a kutatók monitorozzák a sejtbeültetés hatékonyságát és biztonságát. 

Húsz évvel a kutatás kezdete után végre elindíthatjuk a klinikai teszteket. Szeretném, ha minél hamarabb biztonságos gyógymódot tudnánk kínálni a betegeknek

– fogalmazott az egyetem sajtótájékoztatóján a kutatócsoport egyik vezetője, Okano Hidejuki. Az orvos és kollégái korábban egy lebénult majmot már sikerrel kezeltek az új módszerrel, és az állat újra járt. Nemcsak gerincsérülések, hanem egyéb betegségek esetén is ígéretes kezelések zajlanak őssejtekkel a szigetországban: tavaly már a Parkinson-kór, előte pedig egy ritka szembetegség iPS-kezelésének tesztjeit is megkezdték. Hétfőn az egészségügyi tárca az Oszakai Egyetem klinikai tesztjéről dönt, akik szaruhártyasejteket programoztak iPS-ből, melyekkel szembetegségeket gyógyítanának.

Mai nap hírei

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu10 órája

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

szimpatika.hu13 órája

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu15 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu16 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu17 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu19 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu19 órája

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

168ora.hu19 órája