Földrengés Japánban: Életben találtak egy 90 éves nőt a romok alatt

Startlap - Startlap
Élve húztak ki szombaton egy embert a Japán középső részén történt, legalább 126 halálos áldozatot követelő földrengés romjai közül, de a mentési munkálatokat vasárnap havazás nehezítette.

A 7,5-es erősségű földrengésnek, amely a szigetcsoport nyugati oldalán, a Noto-félszigeten pusztított, 560 sérültje és 222 eltűntje van, főként Vadzsima és Szuzu városokban – derült ki a helyi hatóságok vasárnap reggel ismertetett jelentéséből.

Szombaton, öt nappal a katasztrófa után egy kilencvenes éveiben járó nőt találtak meg élve összedőlt házának romjai között a félsziget csúcsán fekvő Szuzu településen.

A nő eszméleténél volt, és képes volt világosan válaszolni a kérdésekre, amikor kimentették és kórházba szállították – közölte az NHK helyi közszolgálati televízió.

“Tarts ki!” – kiabálták neki a mentőalakulatok az esőben a rendőrség által készített és a helyi média által sugárzott videón. – “Minden rendben lesz” és “maradj pozitív”.

Sokan vannak még a romok alatt

A földrengés, amelyet több száz utórengés követett, épületek és utak összeomlását, ezer földcsuszamlást és tüzeket okozott, különösen Vadzsimában, ahol a hatóságok szerint sok lakos még mindig a romok alatt van.    

A mentők folytatják erőfeszítéseiket az eltűnt és a földrengés által megrongált utak miatt elszigetelt emberek kimentésére, valamint a menekültek ellátására élelmiszerrel és felszereléssel.

Isikava prefektúra szerint szombaton több mint 30 ezer ember 366 állami menedékhelyen talált menedéket. Vasárnaptól azonban várhatóan romlanak az időjárási körülmények a térségben, helyenként eső és erős havazás várható, és a japán meteorológiai ügynökség a hipotermia (a testhőmérséklet jelentős csökkenésének) veszélyére is figyelmeztetett.

Vasárnap további, csapadék okozta földcsuszamlásoktól is tartanak, és várhatóan a jegesedés tovább nehezíti a közlekedést a földrengés által megrongált utakon. Isikavában vasárnap reggel még mindig mintegy 20 ezer otthon volt áram nélkül.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

40 éve nem látott erősségű földrengés volt Nápoly...

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant