Kiemelt Hírek 2018. augusztus 08.

Fizetnél egy egyperces repülőútért?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 08.
Bemutatjuk a világ legrövidebb repülőjáratait, amelyek olykor egy szakadékot hidalnak át légi úton.

Valószínűsíthetőleg nincs még egy olyan rövid repülőjárat a világon, mint a skót Westray és Papa Westray közötti, a két sziget mindössze 1 percnyi (!) repülésre található egymástól. Nem vicc, menetrendszerinti gép köti össze a két szigetet, a Dívány.hu szerint főleg a helyiek használják, hogy mindennapi teendőiket elintézhessék a szomszédban. Erről több videó is készült, az egyik IDE kattintva tekinthető meg.

A portál összegyűjtötte azokat a repülőutakat, amelyek hasonlóan rövid úton járnak, ebből pedig kiderült: a legtöbb esetben valamilyen természeti oka van annak, hogy más közlekedési eszközzel nem lehet megtenni az adott szakaszt. Általában tengervíz, iszapos, saras terület vagy sűrű őserdő választja el a két, légvonalban egyébként egymástól pár kilométerre eső desztinációkat.

A pápuai Kegata és indonéz Apowó között egy erdősáv, a marokkói Tanger és a tőle 14 kilométerre, az ibériai félsziget déli részén fekvő Gibraltár között pedig a tenger az akadály, míg Kinshasából (Kongói Demokratikus Köztársaság) Brazzaville-be (Kongói Köztársaság) azért nehéz eljutni, mert a két település között áthidalhatatlan a Kongó folyó saras víze.

Keresés az oldalon