Filmajánló: Ma este sütkérezzünk meg Mona Lisa mosolyában!

Startlap - Startlap
A film főszerepét játszó Julia Roberts mindig is híres volt a mosolyáról, de biztos ő maga sem gondolta, hogy 2003-ban erre egy egész szerep épül majd.

Julián kívül olyan híres színésznők kaptak szerepet a filmben, mint Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal vagy Ginnifer Goodwin. Egyes kritikusok úgy vélekedtek a filmről, hogy a Holt költők társaságának női változata.

A Mona Lisa mosolya az ötvenes években játszódik, a főhősnő, Katherine Watson (Julia Roberts) munkát vállal a Wellesley lányiskolában, ahol az állam legtehetségesebb és legjobb diákjai tanulnak. A fiatal és ambiciózus tanárnő meglepődve szembesül vele, hogy ezeket a lányokat legkevésbé a tanulás érdekli, pláne a művészettörténet. Sokkal inkább egy dúsgazdag férjre (lehetőleg olyanra, aki a Harvardon végzett), eljegyzési gyűrűre, takaros otthonra vágynak. Az új tanárnő felkavarja az iskola állóvízét, a népszerű lányok is szembekerülnek vele, sőt főleg velük kerül konfliktusba. Az iskolában tanuló lányok, köztük Kirsten Dunst, Julia Stiles azt gondolják sikeresek csak akkor lehetnek, ha olyan szerencséjük lesz, hogy jó családból való fiúhoz tudnak férjhez menni. Legnagyobb életcéljuk, hogy időben férjük elé tegyék a vacsorát.

Katherine teljesen másképp látja az életet, mint a tanítványai és a kollégái, igyekszik nekik is átadni nézeteit. Szinte lázadást szít a lányok között, annak érdekében, hogy azoknak felnyíljon a szeme, tűzzenek ki célokat maguk elé, érjék el álmaikat.

A filmet Mike Newell rendezte, akit leginkább a Négy esküvő és egy temetés című vígjátékkal kötnek össze, pedig ő rendezte a Fedőneve: Donnie Brasco-t, a Harry Potter és a Tűz serlegét, a Szerelem a kolera idején-t, és legutóbb, 2012-ben a Szép reményeket is. 2004-ben a film betét dalát (Elton John: The Heart Of Every Girl) Golden Globe-díjra jelölték.

Mona Lisa mosolya – Filmcafé – 06.29. péntek 21:00 órától.

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

Brutális gyilkosság áldozata lett egy nő Martfűn – ezt a...

képcím

A legkeményebb bérgyilkosról szóló film szegez este a képernyő...