Felhőatlasz: tetteinknek mindig vannak következményei - filmajánló

Startlap - Startlap
David Mitchell Felhőatlasz című regényéből 2012-ben készült film ugyanezzel a címmel, melyben olyan sztárok szerepeltek, mint Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Hugh Grant vagy Ben Whishaw.

A történet eléggé összetett azt mutatja be, hogy egymástól független emberek hogyan befolyásolják egymás életét. A tetteinknek következményei vannak, amik egyszerre befolyásolják a múltat, a jelent és a jövőt is.

A könyvből készült filmes adaptációt a Wachowski-testvérek rendezték, akik korábban olyan örökzöldeket készítettek, mint a Mátrix trilógia, a V mint vérbosszú, A parfüm, a Speed Racer – Totál turbó és legutóbb 2015-ben a Jupiter felemelkedése. Akik ezeket szerették, azoknak kötelező darab a Felhőatlasz is. A regény népszerűsége miatt nagy elvárásai voltak a rajongóknak, így a film a bemutatáskor kapott hideget és meleget egyaránt.

Hat történetet ismerünk meg a közel három óra alatt, amik önmagukban is érdekesek lehetnének, ezek egy ponton összekapcsolódnak, leginkább azért, mert minden mindennel összefügg.

Olyan fontos kérdések merülnek fel, hogy vajon mi magunk irányítjuk-e a sorsunkat vagy valaki más teszi meg helyettünk?

Időben is ugrálunk, a hat történet 500 évet ölel fel: 1849-től indul, a jelenben is járunk, és a jövőbe is betekintést nyerhetünk egészen 2321-ig, így a különböző történelmi korok is megjelennek, a rapszolgaságtól az apokalipszisig.

A színészek több karakter bőrébe is belebújnak, a két címszereplő Tom Hanks és Hugo Weawing 4-5 szerepet is kaptak. Egy gyilkos hőssé válik, de a múltbéli tett egy jövőbeli forradalom kirobbanásához vezet.

Mindezek miatt a film elég bonyolult, nem könnyű követni, így nem ajánlott egy fárasztó nap levezetéseként megnézni, sem akkor, ha közben valami elvonhatja a figyelmünket. Remek választás viszont, ha szeretjük az elgondolkodtató és misztikus mozikat.

2018. június 30. (szombat) 21:00 Filmcafe  
2018. július 02. (hétfő) 11:50 Filmcafe  
2018. július 06. (péntek) 17:40 Filmcafe

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

Brutális gyilkosság áldozata lett egy nő Martfűn – ezt a...

képcím

A legkeményebb bérgyilkosról szóló film szegez este a képernyő...