Félelmetes jelentést tett közzé az ENSZ: küszöbön az élelmiszerellátás összeomlása

Súlyos következményei lesznek a jelenlegi mezőgazdasági szisztémának.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 10:29

forrás: iStock

Dermesztő jelentést tett közzé az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz a FAO. Azt írják, hogy az élővilág sokszínűségűnek gyors és drasztikus csökkenése összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást.  jelentés egyes információi külön eddig is ismertek voltak, egyben azonban még súlyosabb a kép – írja a 444.hu.

Kizsigereljük a Földet

A FAO szerint az utóbbi 20 évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé, drasztikusan csökkent a talaj biodiverzitása, egyre fogynak az erdők, a füves puszták, a korallok, a mangrovék, a tengeri növények, és a termesztett nővények és tenyésztett állatok sokszínűsége is csökken. A tengerek halászati zónáinak harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás. Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint az emberi élelmiszerellátás alapjai vannak veszélyben, ennek oka pedig az emberi vegyszerhasználat, az ipari mezőgazdaság okozta talajromlás, az erdőirtás, a beépítés, a vízbázisok túlhasználata, a környezetszennyezés, az invazív fajok terjedése és maga a klímaváltozás is.

Kevésből termelünk sokat

A problémát azért nehéz átlátni első blikkre, mert úgy tűnik, hogy még sosem termeltünk annyi élelmiszert, mint manapság és a boltok is roskadoznak az ennivalótól. Viszont az a helyzet, hogy nagyon kevés növényből hozzuk ezt ki. A termesztett növények kétharmadát mindössze 9 faj teszi ki, a cukornád, a kukorica, a rizs, a búza, a burgonya, a szójabab, az olajpálma, a cukorrépa és a manióka. Közben viszont a többi 6000 termesztett nővényfajból sokból egyre kevesebbet termelünk, és egyre drágábbak is ezek a növények, holott az emberi étkezésben is fontos szerepe lenne a változatosságnak.

Ebből nagyon komoly baj is lehet

A jelenlegi szisztémát súlyosan veszélyezteti, ha egy hatékonyabb kártevő keményebben odaverne a fenti kilenc bármelyikének, mivel szinte azonnal kitörne az élelmiszerválság. A jelentés szerzője a mostani globális helyzetet az 1800-as évek eleji írországi szituációhoz hasonlította, amikor a szigeten gyakorlatilag egyeduralkodó tápláléknövénnyé vált a burgonya és az évszázad közepén lecsapó burgonyavész következtében több mint egymillió ember halt bele az éhínségbe, vagy az abból következő betegségekbe. 

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu12 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu13 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu14 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu16 órája

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon

agroinform.hu16 órája

Megint felhívja a figyelmet magára Berki Krisztián: ezúttal Dubajban

ifaktor.hu17 órája

Politikai válságot okozhat az Európai Bizottság erélytelensége

demokrata.hu19 órája

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

konyvesmagazin.hu19 órája