Egy nemzetközi csalóbanda egyik tagja pont az RTL Klub riporterétől próbált százezreket kicsikarni

A riporter nem fizetett, de számtalan embert milliókkal károsítottak meg.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-09 12:49

Fotó: RTL Klub

Hubai Antal, az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorának riportere egy ingatlanhirdetés feladása után valódi vevő helyett egy nigériai csalóhálózat egyik tagjába futott bele. Az internetes csalások száma egyre magasabb, és nemcsak a külföldi, hanem a magyar elkövetők száma is nagyon megnövekedett. A módszer, amivel megpróbálták átvágni a riportert, olyan elterjedt, hogy nevet is kapott: nigériai leveleknek hívják.

Hubai eladó albertfalvai lakására jelentkezett egy Rasha Yaman nevű ember, aki a levélváltás során hamar előállít egy igen érdekes történtettel: azt írta, hogy ő egy szíriai nő, aki az Iszlám Állam ellen harcol, és az elhunyt férjével közösen összegyűjtött 850 ezer dollárját szeretné átküldeni a riporternek Európába, hogy később be tudja fektetni. Az illető ekkor már csak a lakás bérlése iránt érdeklődött, és közölte, hogy a pénzt a Vöröskereszt repülőjével egy bőröndben az USA-ba szállíttatná, ahonnan majd a magyar fővárosba irányítaná a csomagot.

A riporter egy grafikus segítségével könnyen kiderítette, hogy a levélhez mellékelt fényképek és személyazonosító iratok hamisak, ráadásul nem is túl profi munkák. Az is kiderült, hogy Rasha Yaman természetesen nem létezik, az arcát egy Samantha Jay Byrne nevű 25 éves amerikai édesanyától kölcsönözte. Hubai nem árulta el, hogy felismerte a csalást, hanem folytatta a levelezést.

Aztán amikor a csomag állítólag Budapestre érkezett, hirtelen támadt egy kis gond: a történet szerint a táska fennakadt a reptéri ellenőrzésen, és emiatt be kell szerezni néhány papírt, aminek költsége forintban 390 ezerre rúg. A riporter természetesen megtagadta a pénz kifizetését, ami miatt egyre durvább telefonokat és e-maileket kapott. 

A csatorna által megkérdezett kiberbiztonsági szakértő, Krasznay Csaba, valamint Suha György, a gambiai tiszteletbeli konzul elmondták: a levelezést egy nemzetközi csalóbanda egyik tagja folytatta, és a csalási technika neve nigériai levelek, szülőhazája után. Hozzátették: a legtöbb ilyen típusú megkeresés ma is nyugat-afrikai országokból indítják, Nigériából, Beninből, Elefántcsontpartból, Szenegálból és Gambiából, mivel itt rengeteg a netkávézó, illetve ellenőrizetlenül is lehet internet előfizetést vásárolni.  

A módszer lényege mindig ugyanaz: pénzt kell szerezni az áldozatoktól, akármennyit, itt nincs az a kicsi összeg, amiért ne hajolnának le. A piramisjáték tetején pedig néhány ember nagyon sokat keres. Mindig egy hamis személyazonosság mögé bújnak, aztán valamilyen történet segítségével eleinte csak kis összeget kérnek, majd ha ezt megkapják, egyre többet próbálnak kicsikarni az áldozatoktól.

Az RTL riportere rögtön gyanút fogott, de nem mindenki ilyen szerencsés: Csisztu Zsuzsát például egy állítólagos rokonának, Horche Csisztunak sikerült megtévesztenie. Gyakran alkalmazott trükk az is, hogy szerelmet színlelnek, hogy így jussanak pénzhez. Krasznay tud olyan áldozatról is, aki egy ilyen ügyben teljesen eladósodott.

Mai nap hírei

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu4 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu6 órája

Nagyon elvesztette a Fidesz Ferencvárost

168ora.hu6 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu9 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu9 órája

Toyota Mega Cruiser – alig ismert terepjáró-különlegesség

agroinform.hu11 órája

Nagyon vigyázz velük: ebből a 6 jelből ismerheted fel a megbízhatatlan embereket

joy.hu14 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com14 órája