11 év börtönt kapott a csaló influenszer

Startlap - Startlap
Több száz millió dolláros csalás miatt kell ülnie az Instagram-sztárnak.

Ramon Abbas – aki a közösségi oldalain Hushpuppi néven vált ismertté – ügye évek óta tartja lázban a nemzetközi közvéleményt, de most úgy tűnik: pont kerül az ügye végére. A férfit évekkel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy részt vett egy országokon átívelő, több száz millió dolláros csalássorozatban, aminek a következtében többek közt egy időre leállt egész Málta fizetése rendszer.

Ekkor a férfi azt a tizenhárom millió eurót próbálta tisztára mosni, amit egy észak-koreai hackerekből álló csoport emelt le egy máltai bank bankszámlájáról.

A férfit hosszas huzavona után most szövetségi szinten is elítélték az Egyesült Államokban, ahol 135 hónapnyi börtönbüntetést szabtak ki rá. Az Instagramon közel hárommillió követővel rendelkező nigériai férfinek mindezek mellett két, különösen súlyosan megkárosított áldozatának egymillió hétszázezer dollárt, vagyis mostani árfolyamon számolva 695 millió forintot kell kifizetnie, kártérítés gyanánt – írja a BBC.

– Abbas a közösségi oldalát használta arra, hogy befolyásra, hatalomra tegyen szert. Így lett ő a világ egyik leghatékonyabb pénzmosója – idézi a BBC az FBI Los Angeles-i igazgatóhelyettesét, Don Alwayt. – A közösségi oldalán dicsekedett el az óriási vagyonával, azzal, hogy mekkora lábon él, miközben

ezt a pénzt csalásokkal, banki átverésekkel és más, kiberalapú támadásokkal szerezte magának – ezekkel pedig bizonyos esetekben még az észak-koreai diktatúrát is segítette.

 

A férfi egy alkalommal például a népszerűségét kihasználva csalt ki 1,1 millió dollárt, vagyis 440 millió forintot egy illetőtől, aki jóhiszeműen arra adta a pénzt, hogy rászorulóknak építsenek belőle iskolát Katarban. Abbas a bírósági iratok szerint elismerte a bűnösségét és

az elmondása alapján megközelítőleg huszonnégy millió dolláros, vagyis valamivel több mint kilencmilliárd forintos kárt okozott összesen.

A férfi egyébként még a letartóztatása előtti napon is közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalán, amiben megköszönte Istennek azt a sok jót, amit az élettől kapott és számon kérte azokat, akik állítása szerint megpróbálták megszégyeníteni. Egy nigériai újság, a Premium Times azt írja, hogy két imám is levelet írt a bíróságnak azt állítva, hogy a férfi rengeteg pénzzel támogatta a helyi árvaházakat és szegénységben élőket és hogy ma már nem ugyanaz az ember, mint aki volt.

Ez is érdekelhet

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...

képcím

Börtönre ítélték a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s vezetőjét

képcím

"Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga" -...