"Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga" - erős reakciók érkeztek Romániából Orbán beszédére

Startlap - Startlap
Rasszista, elfogadhatatlan, sajnálatos: román politikusok sora adott lesújtó kritikát Orbán Viktor fajelméleti mélységekbe nyúló, tusványosi felszólalásáról. A kormánypárt pedig megüzente: "Románia nem egy ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára". Esti hírösszefoglaló.

“Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga” – erős reakciók érkeztek Romániából Orbán beszédére

Egymás után fejezik ki lesújtó gondolataikat román politikusok a magyar miniszterelnök hétvégi, tusványosi beszéde kapcsán, amelyben Orbán fajelméletbe hajló fejtegetésbe kezdett. A román külügyminiszter ugyan megjegyezte, provokáció nem érte országát, határozottan elutasította azonban Orbán Viktor nézeteit, egyes kijelentéseket “elfogadhatatlannak nevezve”. Egy román hírtelevízió rasszista kijelentésekről számolt be, de a legsúlyosabb kommentárral talán a kormánypárt főtitkára élt. Bővebben.

Mindeközben már itthon is kemény kritikák érkeztek a beszédre, többek között Frölich Róbert országos főrabbitól. Azóta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is közleményt adott ki, jelezve, hogy egyszerűen értelmezni sem tudják Orbán Viktor kijelentéseit, mindazonáltal Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségtől már roppant óvatosan kommentálta az elhangzottakat. 

Jobbágyfelkelés címmel tartanak hídfoglalást a futárok  

„Palkoviccsal nem jutottunk sehova, úgyhogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk” – írják a Futárok a KATA-ért mozgalom Facebook-oldalán. Így hétfő este hét órára ismét tüntetést hirdettek Budapesten. Újból a Margit híd a helyszín, amit a futárok szeretnének „elfoglalni” a katatörvény elfogadása miatt. Élő közvetítés az eseményekről.

Készül az új beruházási törvény: Lázár János “új világot” ígér

Tiszta vizet öntünk a pohárba

– fogalmazott az ötödik Orbán-kormány építési és beruházási minisztere, aki magabiztos víziót osztott meg az állami beruházásokról szóló törvényt illetően, amely nemcsak a kormányzati, hanem az önkormányzati beruházásokat is érinteni fogja. Részletek.

Korlátozhatja a paksi atomerőmű működését a Duna felmelegedése

Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Image

A kontinens több folyójának vízszintje süllyedt rekordalacsony szintre, míg a vízhőmérséklet jelentős emelkedést mutat. A paksi erőmű szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra, a Portfolio ugyanakkor úgy értesült, már látszik az atomerőmű teljesítményén a rendkívüli meleg. Bővebben.

Fontos figyelmeztetést adott ki az OTP

Ismét az internetes csalások miatt volt kénytelen tájékoztatni a lakosságot a pénzintézet, de ezúttal maga Csányi Sándor is megszólalt, ugyanis már az ő személyazonosságával is visszaélnek a bűnelkövetők. Erre a linkre kattintva megtudhatod, mire érdemes figyelni, ha nem szeretnéd, hogy a pénztárcád bánjon egy durva átverést.

“Ez a vízért folytatott háborúk kora” – a Tarna-mentén már harc folyik az aszály miatt

A Tarna kiszáradt medre lehet az első olyan helyszín, ahol csaknem tettlegességig, illetve büntetőfeljelentésig jutott egy konfliktus a klímaváltozás miatt Magyarországon. Környezetvédelmi aktivisták a vízfolyásból öntöző helyi borászatot támadják, nem csak verbálisan, a vállalkozás viszont érvényes engedéllyel rendelkezik az öntözésre, amely 35 éve zajlik, és még sosem károsították a Tarna vizét és élővilágát. A környezet drámai átalakulása – a Tarna egykor áradásairól volt ismert – finoman szólva nem egyedi, nagy folyóink vízállása negatív rekordokat dönget, és sorra száradnak ki a Tarnához hasonló, kisebb víztestek. Részletek.

Egymilliárd forintos ráncfelvarrást kap Lázár János ménesbirtoka

Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amelyet kuratóriumi elnökként Lázár János felügyel, négy nappal az idei választások előtt kapott 15 milliárd forintot a Miniszterelnökségtől. A mezőhegyesi ménesbirtokon több mint egymilliárdos felújítás indul. A beruházásról itt írnak.

Készülj a járattörlésekre: sztrájkot hirdettek a Lufthansánál

Thomas Lohnes/Getty Images

A német nemzeti légitársaság földi kiszolgálószemélyzete függeszti fel a munkát, akik nélkülözhetetlenek a légiközlekedés fenntartásához. A mintegy húszezer dolgozó bértárgyalásait érintően eljáró szakszervezet “indokoltnak” tartja az emelést, a Lufthansa viszont “érthetetlennek” nevezte a követeléseket. További információkért katt ide.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ez is érdekelhet

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...

képcím

Orbán: Ezt most túlzásnak érzik a hallgatók, de nem túlzás

képcím

Folytatódhat Orbánék konferenciája Büsszelben