Drámai számok derültek ki a magyarországi gyermekszegénységről

Csak a görög, a bolgár és a román gyerekek körében rosszabb a helyzet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-17 13:58

Fotó: Thinkstock

Lesújtó megállapításokat tett a magyar gyermekek helyzetéről friss jelentésében az EU Alapjogi Ügynöksége. A beszámolóból kiderül, hogy mindösszesen három EU-s országban fenyeget több gyermeket a szegénység, mint nálunk. És a szegény körülmények között élő magyar gyerekek számára a megfelelő oktatás és egészségügyi ellátás is igen nehezen elérhető – számolt be a hvg.hu.

Minden harmadik magyar gyerek veszélyben van

Az Alapjogi Ügynökség jelentése alapján a magyar gyerekek éppen harmadát, egész pontosan 33,6 százalékukat fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. A görög gyermekek helyzete ennél alig rosszabb, a román és a bolgár gyerekeknek viszont majdnem a fele veszélyeztetett.

A jelentés szerint azon gyermekek számítanak szegénységtől vagy kirekesztettségtől fenyegetettnek, akiknek háztartásában az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy akiknek 18-59 éves családtagjai az előző egy év során kevesebb mint ötödannyi időn át dolgoztak, mint amennyire teljes munkaidőben lehetőségük lett volna, vagy pedig akiknek a szülei a következő 9 tétel közül minimum négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás befűtése, váratlan kiadások, hús vagy egyéb fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A meghatározáshoz használt három szempont közül az utolsóban különösen rosszul teljesítettek a magyar családok: minden negyedik háztartásra igaz, hogy a szülők nem engedhetnek meg maguknak legalább négyet a fenti kiadások közül.

 

 

A szerzők javaslatokat is fűztek a tragikus eredményekhez. Véleményük szerint a kormánynak támogatnia kéne a gyermekjogokkal foglalkozó szervezeteket, valamint a legnagyobb veszélynek kitett gyerekeket, a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket, továbbá a fogyatékkal élő gyermekek családját, és a gyermeküket egyedül nevelő szülőket is.

A szegénységnek és kirekesztettségnek való kitettségen túl a jelentés arra is rámutatott, hogy nem minden gyerek jut hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz és jó oktatáshoz, ami ugyancsak a nehezebb helyzetben lévő családokat érinti leginkább.

Mai nap hírei

Az esedékes 400 ezer helyett egymillió vakcina érkezik áprilisban

vasarnap.hu4 órája

Európában is megjelent a szuperfertőző indiai kettős mutáns vírus

drivemebaby.hu6 órája

Visszakozik Joe Biden

demokrata.hu7 órája

Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron

magyarnemzet.hu7 órája

Megkaptam a Moderna vakcinát: olyan félelmetes mellékhatás jött ki rajtam, amire nem voltam felkészülve

joy.hu8 órája

Felszólították a Netflixet, hogy kérjen bocsánatot, amiért A korona egyik jelenetében rossz színben tüntette fel Fülöp herceget

promotions.hu17 órája

Le akarta buktatni Hadházyt az orbánista portál, de hatalmas öngól lett belőle

propeller.hu17 órája

Az AstraZeneca egy újabb mellékhatását vizsgálják

vg.hu19 órája