Drágulhat a kenyér

Két számjegyű emelkedésre számítanak az ágazatban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-25 12:35

Kevés étkezési búza terem, emelkedik a liszt ára, így a kenyérért is többet kell majd fizetni – írja a Népszava.

A sütőipar veszteséges, alacsony profitot hozó működésének csapdájából pedig egyetlen dolog segítene, a két számjegyű emelkedés; az őszi ártárgyalásokon emiatt a kenyér árának emelési is felvetődhet – írja a lap.

A sütőipari ágazat szereplői nem értik, hogyan lehetséges, hogy miközben a tejipar elérte,  hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej 2019-től végre bekerül az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe, ám a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér ebből ismét kimarad.

Éves szinten a háztartásokban 50-51 kiló kenyeret fogyasztanak, de a vendéglátást, közétkeztetést és egyéb területeket is figyelembe véve a hazai kenyérfogyasztás eléri személyenként a 69 kilót.

A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy a kenyér előállítása egyre többe kerül. A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket emeli.

Ráadásul az előzetes becslések szerint idén kisebb vetésterületen, az átlagosan 1 millió hektár helyett már második éve csak 900 ezer hektáron, 10 százalékkal kevesebb búza terem. Várhatóan 4,5 millió tonna kerülhet a magtárakba. A kedvezőtlen időjárás miatt az étkezési, vagy malmi búza aránya alig lesz több mint 50 százalék. Jelentős károkat okoztak a viharok és a kánikulát követő csapadék sem tett jót a korábban érő gabonának.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára a lapnak elmondta: ha a malmi búza ára emelkedik, az hatással lesz a liszt árára.

Tavaly a sütőipar 5-6 százalékos átadási áremelést tudott elérni, miközben a kötelező és az azzal párhuzamos további béremelések elérték az átlagosan 10 százalékos mértéket. Ez a tendencia idén is folytatódott. Sok kis pékség, főleg Csongrád és Békés megyében tönkre ment, és ebben szerepet játszott a szakemberek elvándorlása is.

 

Címkék:

drágulás kenyér

Mai nap hírei

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu5 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu5 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu5 órája

Mi is az a munka, amit Koncz folytatni akarna? Mutatjuk!

tiszaujvaros.ezalenyeg.hu7 órája

Medvedev mérgében eltörte az ütőjét a Fucsovics elleni meccsen

eurosport.hosszabbitas.hu14 órája

Dúró Dórának üzentek a könyvkiadók, mert bedarálta a kisebbségeknek szóló mesekönyvet

168ora.hu16 órája

Nyílt levél Vera Jourovának

demokrata.hu17 órája

Több memóriával és tárhellyel jön az újragondolt Redmi 9A

gsmring.hu18 órája