Szakértő arról, hogy mennyi lehet a novemberi nyugdíj

Startlap - Startlap
Farkas András nyugdíjszakértő a KSH adatai, valamint a kormány becslése alapján számolta ki, mekkora nyugdíjemelésre lehet számítani.

A szakember szerint feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben – írja az Infostart.hu. Farkas András szerint minden számítás arra mutat, hogy az infláció idén 15 százaléknál magasabb lesz. 

Farkas úgy véli, a KSH eddigi számai is azt mutatják, hogyha az átlagát nézzük az első nyolc hónap tényadatainak, akkor az általános inflációnak az átlaga az 21,98 százalékos, a nyugdíjas infláció első nyolchavi átlaga meg 23,28 százalékos. Vagyis látszik, hogy a 15 százalékhoz képest sokkal magasabb a tényadatok szerinti átlag. Viszont nem az első 8 hónap átlaga számít, hanem az egész éves.

A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelésre számít idén a nyugdíjszakértő. Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

Farkas András ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még a módosítással sem marad meg feltétlenül a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérő lehet, és utána már nem is lehetséges a korrekció.

Ez is érdekelhet

képcím

Varga Mihály: novemberben átlagosan 80 ezer forinttal többet...

képcím

Orbán Viktor: Sanyargatni kezdtük az áruházláncokat

képcím

Egy hetet kapott a Bankszövetség a kormánytól az új...