DK: Orbán döntött K. Endre kegyelméről

Startlap - Startlap
Kálmán Olga igazságügyi minisztériumi forrásokra hivatkozva állítja, hogy a miniszterelnök egyeztetett a döntésről Varga Judittal.

“A DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofilsegítő K. Endre szabadon engedéséről” – mondta Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője egy online sajtótájékoztatón.

A DK szerint “itt az ideje, hogy Orbán Viktor befejezze a bujkálást és az ország elé álljon”.

A miniszterelnök szájából akarjuk hallani a választ az ügyben maradt legfontosabb kérdésre: miért? Miért engedett ki a börtönből egy pedofilsegítőt?

– hangzik el a sajtótájékoztatón.

Kálmán azzal folytatja, hogy forrásaik állítása összecseng Orbán Viktor korábbi gyakorlatával, mely szerint “a politikailag kényes kegyelmi ügyekben ő hozott döntést a korábbi kormányzásai során is”. A politikus erre példaként az 1998-as Kunos ügyet említette: az akkori államfő, Göncz Árpád kegyelemben részesítette volna Kunos Pétert, de az akkori igazságügyi miniszter, Dávid Ibolya az akkori miniszterelnökkel, Orbán Viktorral való egyeztetést követően nem ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Kálmán Olga szerint Novák Katalin kegyelmi döntésénél épp az ellenkezője történt: “most is konfliktus volt a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter között, de Orbán más döntést hozott a Varga Judittal történt egyeztetésen. A DK információ szerint a miniszterelnök azt mondta Varga Juditnak, adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést”.

A folytatás ismert: a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját pedofíliáért elítélték. Az ügy eltussolásában játszott szerepéért az igazgatóhelyettest, K. Enrdét is börtönbüntetésre ítélték, de tavaly Novák Katalin kegyelemben részesítette. A pár napja kiderült eset akkora közfelháborodást váltott ki, hogy Novák Katalin lemondott az államfői tisztségéről, Varga Judit pedig visszavonult a közélettől. Balog Zoltán református püspök szintén közbenjárt K. Endre kegyelméért, ő elismerte, hogy hibázott, de az egyházvezetői tisztségéről nem mondott le. Orbán Viktor legutóbb múlt csütörtökön szólalt meg az üggyel kapcsolatban, amikor bejelentette, hogy módosítják az alaptörvényt.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Ódor Lajos Orbán Viktor kijelentéséről: "Nagyon nem szerencsés"

képcím

Orbán: Baloldali, háborúpárti ember követte el a merényletet...