Erről döntött két református lelkész, amíg Balog Zoltán vezeti az egyházat

Startlap - Startlap
Amíg Balog Zoltán a református püspök, Csűrös András és Tar Zoltán református lelkipásztorok minden hónapban a gyermekbántalmazások elszenvedőinek adományozzák a fizetéskiegészítésüket.

“Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel ajánlom fel a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete által számomra folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést a gyermekbántalmazások elszenvedői javára. Adományomat a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatom a részükre” – írta a közösségi oldalán a Csűrös András, Gyömrői Református Gyülekezet vezető lelkésze szerdán reggel.

A Gulyáságyú Média az esetről beszámoló cikkében megjegyzi, a Magyarországi Református Egyházban elsősorban az egyes gyülekezetek felelőssége és feladata, hogy eltartsák lelkipásztorukat, ám az egyházkerületük is biztosít számukra fizetéskiegészítést.

Csűrös András bejegyzésének hozzászólásai között egy másik református lelkész, Tar Zoltán lelkipásztor azt írta Csűrösnek, hogy “nincs egyedül”, ő is csatlakozik, és erre kéri a kollégáikat is. Saját Facebook-oldalán Tar Zoltán a következő bejegyzést tette közzé: 

“Csatlakoztam, és erre hívom lelkipásztor társaimat is. Ezt nem adakozásnak tekintem, ezért a lehető legnyilvánosabban fogom megtenni. Hívok mindenkit – különösen a ma kezdődő böjtben – imádságra egyházunk megújulásáért!” 

Nem kért bocsánatot az áldozatoktól

Mint korábban megírtuk, kedd délelőtt a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában szűkkörű megbeszélést tartottak Balog Zoltán és a püspökök között, majd egy esperesi gondnoki értekezlet kezdődött az épületben, amelyen az egyház képviselői arra kérték Balogot, hogy számoljon be a Novák Katalin kegyelmi ügyében játszott szerepéről. Ezután egy bizalmi voksolás zajlott le, melyen a jelenlévők négyötöde vett részt, és 86 százalékuk bizalmat szavazott Balog Zoltánnak

Balog ezek után egy videóban tette közzé nyilatkozatát a kegyelmi üggyel kapcsolatban, amelyben egyértelművé tette: ő maradt a magyar református egyház feje. Balog azt állította, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, de elismerte, támogatta, hogy a férfi fegyelmet kapjon. Kijelentette, tévedett, hibázott, ezért bocsánatot kér.

“Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam, ilyet Mádl Ferenc elnöksége óta hivatalból és lelkipásztorként többször megtettem, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott” – fogalmazott Balog Zoltán, aki azonban az áldozatoktól nem kért bocsánatot.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Ez is érdekelhet

képcím

Bocsánatot kért Balog Zoltán a bicskei áldozatoktól

képcím

Novák Katalin gazdasszonya bruttó 700 ezer forintos fizetést kap...

képcím

Megválasztották Balog Zoltán utódját a reformátusok -...