Kiemelt Hírek 2020. április 12.

Betlen János: Vittem Orbánt a Trabantomban az állapotos feleségével, és a Fideszről kérdezett

Startlap Kiemelt Hírek 2020. április 12.
A tévés műsorvezető elmesélte a rendszerváltással kapcsolatos legizgalmasabb sztorijait. Vasárnap délelőtti hírösszefoglaló.

Betlen János Orbán Viktorról: Vittem Orbánt a Trabantomban az állapotos feleségével, és a Fideszről kérdezett

A 24.hu Rendszerváltás 30 című podcast-sorozatának legfrissebb adásában Betlen János elevenítette fel izgalmas történeteit az elmúlt évtizedekből, amelyekben felbukkan jó néhány ma is jelentős közismert politikus, művész, meg mindenféle fontos ember. Betlen elmagyarázta, miért gondolja, hogy kisebb arc kéne a rendszerváltás utáni sajtóelitnek, miként változott a médiára gyakorolt politikai nyomás ezekben az években, de azt is elmesélte, miért rúgták ki őt a Híradó éléről, min sértődött meg Orbán Viktor, és min Horn Gyula. A beszélgetést itt tudod meghallgatni.

A főváros felmérte a temetkezési kapacitásait

A sajtóértesülések szerint Budapest vezetése jelezte, hogy szükség lenne egy rendkívüli halottszállítási, temetkezési protokollraRészletek itt.

Tovább nőtt a koronavírus magyarországi halottainak és fertőzötteinek száma

Újabb személyeket diagnosztizáltak itthon az új koronavírussal, és a betegség áldozatainak száma is emelkedett. Az alábbi cikkben megtalálod a friss magyar járványstatisztikákat, benne a gyógyultakkal, valamint a Pesti úti idősek otthonával kapcsolatos adatokkal.

 

Már a honfoglaló őseink is piros tojással köszönthették a tavaszt: ilyen volt az “ősmagyar húsvét”

Fotó: Steffi Loos/Getty Images

Dr. Kerezsi Ágnes néprajzkutató évtizedek óta tanulmányozza a magyarokkal rokon népek kultúráját. A kereszténység előtti magyarság nem húsvétolt – vágnánk rá rögtön, és tényleg nem is tette, de voltak más tavaszi rituálék, amelyeknek a nyomait a modern húsvétban is felfedezhetjük. Ebben az írásban a kutató segítségével adnak egy kis ízelítőt abból, hogyan telhetett pogány őseink tavaszt köszöntő ünnepe, és hogy egyes szokásaink bizony több évezredes múlttal rendelkeznek.

Szakított Zsidró Tamás és Várkonyi Andrea

Január végén egy Facebook-bejegyzésből derült ki, hogy Zsidró Tamás és Várkonyi Andrea egy pár. A posztot egy rakás szerelmes nyilatkozat meg mindenféle egyéb hír követte, de amilyen gyorsan kibontakozott, olyan gyorsan pukkadt is ki a kapcsolat: Zsidró és Várkonyi máris szakítottak. Ez a fejlemény sem maradt kommentár nélkül: erre a linkre kattintva elolvashatod, mivel indokolta Várkonyi a hirtelennek tűnő döntést.

Magyar mentős:  Jó lenne, hogy ha a járvány után is megmaradna bennünk egyfajta belső tapsolási kényszer

A koronavírus egyik új trendje, hogy a leterhelt egészségügyi dolgozókat nyilvánosan megtapsolják. Ebben a cikkben egy mentőápolóként dolgozó szerző járja körül ezt a jelenséget: szerinte egyrészt nem őket kéne megtapsolni, másrészt – és talán ez az, ami igazán fontos – arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány lecsengésével sem ártana, ha megmaradna a tapsolási kedv, mert van, amit viszont tényleg járna nekik.

Jógázz együtt állatkerti majmokkal

A texasi San Antonio állatkertje is bekapcsolódott az online edzésekbe, egy kis csavarral: a rendszeresen közvetített jógaórákat Heather Love oktató állati aláfestéssel tartja meg. A Zen Zoo néven futó projekt adásait a park állatai körében veszik fel, vagyis mostantól ha kedved tartja, majmokkal, medvékkel, sőt, farkasokkal, oroszlánokkal közösen is letudhatod a (kötelező) napi sportolást. Kíváncsi vagy, milyen egy ilyen állati jógaóra? Akkor kattints ide.

Alaposan átszínezte a koronavírus Európa légszennyezettségi térképeit

Ahogyan február végén Kínában, most már Európában is megfigyelhető a légszennyezettség csökkenése az új koronavírust megfékezendő korlátozó intézkedéseknek köszönhetően. A Copernicus Sentinel-5P műhold adatainak segítségével összevetették a március havi nitrogén-dioxid kibocsátásainkat ugyanezek hónap 2019-es értékeivel, az eredmény látványos. Képek és további részletek itt.

Cuki tavaszi dekorációk kertbe vagy erkélyre

A kijárási korlátozások miatt túl sok helyre nem mehetsz, viszont – a kerttel, vagy erkéllyel rendelkezők szerencséjére – most már tényleg beköszöntött a tavasz, így egész más hangulatban, a buja zöldben, vagy az utcák feletti magasban is élvezheted a kötelező otthonlétet. Ahhoz, hogy ez tényleg kellemes legyen, nem árt, ha nem egy rozsdás széken kell a tavalyi karácsonyfa gondosan elültetett, aztán jóval kevésbé gondosan kiszáradásra ítélt maradványát bámulni, vagyis érdemes kicsit befektetni a tárgyi környezetbe. Ehhez nyújtunk segítséget ebben a cikkben, amelyben egy halom kisebb-nagyobb, olcsóbb és drágább kültéri dekorációs elemet válogattunk össze.

Így változtatja meg a karantén a különböző csillagjegyeket

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az asztrológusok szerint születésünk időpontjától függ, hogyan viseljük a pandémia miatti bezártságot. Ide kattintva egy olyan horoszkópot találsz, amelyben igyekeztek a pozitív oldalról megközelíteni a helyzetet: megmutatják, hogy az egyes csillagjegyekből milyen, lehetőleg előnyös dolgokat hozhat ki az izoláció.

 

Keresés az oldalon