Ötletek tavaszi kerti dekorációkhoz

Fatima
Tavasz van, ez egyet jelent azzal, hogy egyre később sötétedik és a kertes házakban kezdődhet az udvar csinosítgatása nyárra. Összeszedtük a kedvenc kerti dekorációinkat, ezekből te is ötletet meríthetsz a saját kertedhez.

Közeleg a nyár, egyre kellemesebb az idő, ráadásul a koronavírus is otthon tart – miért ne töltenéd az estéidet a saját kis kertedben?! Nem kell más, csak egy gondozott udvar, hangulatvilágítás, pár kerti bútor és persze dekoráció, ami színesíti a látképet. Kezdve az alapoktól egészen az extrákon át, kisebb-nagyobb, olcsóbb és drágább kategóriákból is összeválogattunk néhány díszt, amik bármilyen kertben jól mutatnak.

Fotó: Vivre, Electronic Star

Olcsóbb apróságok a kertbe

Ha nem szeretnénk egy vagyont költeni díszekre, de azért jó lenne egy-két kis vidám szobrocska, akkor sincs baj! Már egészen olcsón ki lehet fogni jó minőségű, mutatós darabokat, amik feldobják az udvart. A teknősfigurát bátran be lehet szúrni a növény földjébe, míg a bakancs és a törpe a zöld fűben vagy sziklakertben lelhetne otthonra. A baglyos dísz nemcsak egyedi, de hasznos is, ugyanis mozgásérzékelővel rendelkező kártevők elleni riasztó. Ami ezekben közös: nem foglalnak sok helyet, nem kerülnek sokba, de még az ilyen apróságok is hangulatosabbá teszik a kertet.

Ha egy kicsit kinyitjuk a pénztárcánkat…

Kicsit több ráfordítással már nagyobb, különlegesebb darabokat (mondjuk a szurikátát ábrázoló dísz) vagy szetteket is beújíthatunk, mint például a 3 részből álló békás vagy kacsás kültéri dekoráció, ami nemcsak fűben, de a kerti tó partján is jó szolgálatot tehet. A virágot hordozó fiúcska szobra kettő az egyben: dísz és gyertyatartó is, a két darabból álló békás szobor pedig az udvarra vagy a lakáshoz vezető úton “üdvözölheti” a látogatókat.

A madáretető sem maradhat el

A kert többi vendégéről is illik gondoskodni, például a madarakról. Manapság már olyan dekoratív etetőket és itatókat lehet kapni, amik önmagukban véve műalkotások – csak vess egy pillantást az acélból készült madáretetőre vagy a cement madáritatóra. A földbe szúrható madárház is jópofa eleme lehet a kertnek, de persze maradhatunk az egyszerű, hagyományos megoldásnál is. Ráadásul ez utóbbi DIY, azaz csináld magad, így a gyerekek kedvükre festhetik, díszíthetik.

Virágtartók is kellenek

A másik módja, hogy egy kis színt vigyünk a kertbe, ha az átlagos, szokványos virágtartót valami igazán egyedire és látványosra cseréljük. A választékok tárháza itt is kifogyhatatlan, sündisznó, csiga, törpe, traktor – csak néhány az örök kedvencek közül. Ha annyira nem szereted ezeket a klasszikus figurákat, akkor egy fatörzset formáló virágtartó lehet a legjobb választás. 

Vannak azonban olyanok is, akik a minél látványosabb, minél extrémebb darabokat kedvelik, nekik is hoztunk egy maréknyi lehetőséget.

A kert királynője

Már régen is tudták, hogy a kert legszebb és legpompásabb éke a szökőkút – nem véletlenül áll a legtöbb palota udvarán legalább egy belőle. Igaz, borzasztóan drága mulatság egy csobogó építése, de szerencsére vannak más alternatívák. A legtöbbjük napelemes, semmilyen extra alakításra nincs szükség. Végtelenül egyszerű összeszerelni ezeket, csupán egy hátrányuk van: nem olyan monumentálisak, mint az eredeti. Jól elhelyezve azonban a kert legszebb dísze lehet.