Betiltják a vadállatok cirkuszi szereplését Portugáliában is

Startlap - Startlap
Itthon még várni kell erre.

Tilos lesz a vadállatok szerepeltetése a cirkuszokban Portugáliában 2024 után – hozták meg a döntést, melyet az állatvédők nagy örömmel üdvözöltek – írja az Index az AFP nyomán. Ezáltal több mint 1000 állat, oroszlánok, tigrisek, elefántok, tevék, zebrák menekülnek meg a mutaványok elől.

„Vadon élő állatokban nincs helyük a cirkuszban. Az emberek próbálják meg anélkül jól érezni magukat, hogy állatoknak szenvedést okoznának”

– hangoztatta az egyik állatvédő csoport vezetője.

A vadállatok cirkuszi szerepeltetését már fél Európában betiltották, Portugália a jobb- és baloldali képviselők egyetértésével csatlakozott ehhez.

„A parlament végre rájött, hogy nem volt elég nagyobb ketreceket használni, szigorúbb szabályokat bevezetni, hanem teljesen be kell szüntetni a vadállatok cirkuszban való kínzását” – mondta az egyik képviselő.

2024-től a vadállatokat állatmenhelyeken helyezik el, akik előbb beszolgáltatják az állatokat, állami támogatást kapnak új szakma kereséséhez.

A magyar cirkuszokban egy ideig még láthatnak a nézők vadállatokat, egyelőre csak elefántokból, majmokból és a vízilovakból tilos utánpótlást beszerezni. A többi állatból viszont csak a 2010 után vadon befogott egyedeket tilos betanítani és szerepeltetni. Eszerint azok az állatok, amelyek ezelőtt lettek befogva vagy fogságban, cirkuszban születnek, továbbra is részt vehetnek a mutatványokban.

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

A magyar falu, ahol még nem láttak koronavírusost

képcím

A város, ahol elérték a nyájimmunitást, de újra pusztít a...