Elképesztő félméteres kilátó és "nádkorona-sétány" épült a Balaton partján

Startlap - Startlap
Egy nagyjából fél hektáros területen a védett nádast is letarolták a Tihany melletti Örvényesen.

“Na, itt a legújabb FÉLMÉTERES KILÁTÓ, 217 MILLIÓ FORINTÉRT, a Tihany melletti Örvényesen. A változatosság kedvéért ez egy “nádkorona” sétány, bár a zavaró nádast itt is gondosan kiírtották” – indítja keddi, fotókkal is illusztrált Facebook-posztját Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő a megvalósult turisztikai látványosságot teljességgel értelmetlennek tartja hiszen, mint megjegyzi, “a néhány méterre fekvő strandról ugyanilyen tökéletes a kilátás Tihanyra. Másrészt a nádast éppen megszűntetik azzal, hogy a ‘kilátó’ másik oldalán meglevő, eddig a nádasban megbújó csónakkikötőt kiviszik a partig”.

A bejegyzésből kiderül az is, hogy a beruházás 217 millió forint EU-s pénzből valósult meg.

Hadházy egy “honfitársa” beszámolója alapján összegzi a balatoni beruházás eredményét:

  • egy nagyjából fél hektáros területen legyalulták a védett nádast;
  • építettek egy olyan félméteres “nádkilátót”, amely körül “elfűrészelt” fák állnak, tehát a “hasznalhatósága zéró”;
  • készült egy olyan fa móló, amelyhez nem lehet vízi járművet kikötni, és amelyen keresztül a vízbe bemenni, illetve kijönni nem lehet. A móló faszerkezete olyan alacsonyan áll, hogy hamar el fog korhadni vagy a zajlás viszi el télen;
  • “az egésznek valami olyan neve van, hogy mocsári csorbóka sétány (vagy valami hasonló), ami igazan arcátlan, lévén ha a névadó növény élt is itt valamikor, a beruházás ki is irtotta. Tehát inkább emléksétány”.

Hadházy forrása említést tesz arról is, hogy a sétányhoz közeli érintetlen területen “megjelent egy hotelberuházás rémképe is” – az elképzelésről tavaly írt részletesen a 444.hu –, és nem lenne meglepve, ha a most megépült sétány már ezzel a nagyberuházással függene össze.

“Az eu-s bohóckodáshoz ugyanis szükségszerűen nem kellett volna ekkora területen kiirtani a nádat (sőt!). A nádirtás ugyanis megnyitotta a partot a tervezés alatt álló hotel irányába a csónakkikötő átépítése címkével. Ugyanis az újonnan épült mólóval körbekerített, régi csónakkikötőt (ami eddig a nádban volt elrejtve) áthelyezik a part irányába. Jelenleg a nád helyének kotrása zajlik. A dolog léptéke arra enged következtetni, hogy itt majd jóval több is lesz, mint egy kis csónakkikötő, nem lepődnék meg, ha már a vitorlások befogadásának ágyaznának meg” – olvasható Hadházy Ákos bejegyzésében.

Az Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen – stég, sétány és pihenőhely kialakítása nevű projekt leírása az interneten is elérhető. Ebben többek között a következőket tudhatjuk meg a beruházásról:

  • “projektünk fő elemét a biztonságos horgászturisztikai kikötőstég és egy panorámasétány adja”;
  • “A népszerű strand közvetlen szomszédságában található vízparti területen megvalósított komplex turisztikai fejlesztés növeli a település turisztikai kínálatát és a szabadidős vízi közlekedés biztonságát”;
  • “A területen élő mocsári csorbóka (Sonchus palustris) védett növény élőhelyét tiszteletben tartó fejlesztés új turisztikai attrakcióként szolgáló, egy lábakon álló, gyönyörű kilátást és fotó-pontot kínáló sétány jön létre a fejlesztés keretein belül. A panoráma-sétány az egyik irányból kerekesszékes látogatók számára is megközelíthető, így az esélyegyenlőség jegyében is társadalmi hasznosítással bír az új élményelem (…)”;
  • “a lakosság életminőségének javítása mellett turisták napi költését is növeli a magas szintű környezet, emellett az egészséges életmódra nevel, környezettudatosságot is szolgál”.

Címlapkép: Hadházy Ákos / Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Videón a sarki fény a Balatonnál

képcím

Megbillent a Balaton

képcím

Beszakadt a jég a nő alatt Tihanynál, a neves cukrász mentette ki...